Нови облекчения за шофьорите: Кога отпадат синият талон и стикерите на стъклото?

9
Реформите дават възможност на добросъвестните шофьори да могат електронно да проверят и платят глобата си
Реформите дават възможност на добросъвестните шофьори да могат електронно да проверят и платят глобата си Видео: bTV

Експерти обръщат внимание, че е нужен изцяло нов Закон за движение по пътищата

Предстоят важни промени за шофьорите. Законопроект за изменение на Закона за движение по пътищата предвижда отпадане на някои документи. 

Депутатите предлагат да се премахне изцяло контролният син талон. Ако законопроектът мине в пленарна зала, се очаква всички стикери, които досега се поставяха на предното стъкло на автомобила, да станат електронни, информира bTV.

Вносителите на предложението от "Демократична България" дават възможност и на добросъвестните шофьори да могат електронно да проверят и платят глобата си. За рецидивистите е предвидено органите на реда да ги спират, когато имат повече от 5 невръчени фиша за нарушение.

Срещаме Виктор в пункт за технически преглед и му разказваме за идеите на депутатите, а той ги посреща с одобрение. 

Предложението КАТ да връчва наказателните постановления пет в едно е стъпка напред. Това ще една по-солидна глоба, отколкото да кажем 50 лева за минаване през бус лента“, заяви Виктор Димитров.

Отпадането на стикера за валидна застраховка, например, също се харесва на водачите. Макар на синият талон да пише, че той е неразделна част от шофьорската книжка, скоро той може да е в историята.

Експерти обаче обръщат внимание, че е нужен изцяло нов Закон за движение по пътищата, а не промени на парче. 

Ние искаме нормални правила и закони, но искаме да има и контрол по тяхното изпълнение и виновните да бъдат наказвани дори като превенция, за да не си позволяват да правят нарушения след това“, каза Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

Реформите улесняват добросъвестния шофьор и са по-строги за честите нарушители на пътя, заяви бившият министър на електронното управление и вносител на законопроекта Божидар Божанов.

Законът задължава МВР да спира, включително на пътя, автомобили или вписани ползватели, които имат повече от 5 невръчени фиша, тоест тези, които съзнателно се укриват“, отбеляза Божидар Божанов.

Предвидена е и възможност за електронна проверка и плащане на глоби, а промените трябва да се гледат в следващите дни на първо четене в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ммм
    Гладните мърши пак искат да ти го бутнат по надълбоко
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари