Нови компостери получиха детски градини в Русе

0

Община Русе дари 46 нови компостера на детските градини в Русе

Безвъзмездното дарение на контейнери за разграждане на биоразградими отпадъци се проведе в ДГ „Русалка“ и е част от започналата миналата година акция на Община Русе, при която бяха раздадени 264 компостера в малките населени места. С нея се цели да се запознаят жителите с начина на използване на зелената маса и отпадъците от биоразградимата храна за направата на тор за домашна употреба, като по този начин се намалява и количеството на депонирания отпадък.

На директорите на детски градини бе показан начинът на сглобяване на самия компостер и получиха разяснения за използването му от Йоана Вълева – инспектор в отдел „Екология“.

Идеята ни е да учим децата от ранна детска възраст как да събират, разделят и предават отпадъците и как се компостира зелената маса, за да могат след време да превъзпитат и своите родители“, каза заместник-кметът Димитър Недев. Той допълни, че се предвиждат и посещения в училищата от екоинспекторите, които да запознаят учениците с ползите от компостирането и разделното събиране на боклука.

От 26 октомври и гражданите на Русе, които са одобрени, също могат да получат своите компостери от базата на ОП „Паркстрой“ в Западна промишлена база, ул. „Капитан Райчо Николов“ 3. Живущите в кварталите „Средна кула“, „Долапи“, „Образцов чифлик“ и с.о. ДЗС – в кметствата на посочените райони.

След уточнение с директорите на училищата предстои да бъдат раздадени компостери и на училищата в град Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари