Екологично чисто: Община Русе дарява компостери на училища и детски градини

0
183 компостера дарява Община Русе на граждани, детски градини и училища
183 компостера дарява Община Русе на граждани, детски градини и училища

183 компостера дарява Община Русе на граждани, детски градини и училища

Всички детски градини и училища, както и 122 русенски домакинства ще получат безвъзмездно от общината съдове за домашно компостиране.

Инициативата е продължение на миналогодишната кампания, при която над 400 компостера бяха раздадени безплатно на хората от малките населени места.

Целта е дори и в града, все повече русенци да открият ползите на компостирането, тъй като то остава най-полезният и икономически целесъобразен метод за справяне с биоразградимите битови отпадъци. С него се предотвратява изгарянето и депонирането им и се затваря цикълът, в който от отпадъка се произвежда почвен подобрител. По този начин:

  • се намаляват емисиите и разходите, свързани с транспортирането на биоотпадъците;
  • намалява се значително количеството на депонираните битови отпадъци, което спестява средства на русенци за отчисления към еко министерството;
  • спестяват се средства за закупуване на органични и минерални торове;
  • създават се условия за екологично чиста продукция.

Компостерите в детските градини и училищата имат  образователна цел, тъй като ще дадат възможност на малки и големи да се запознаят с природосъобразния начин на живот и да предадат този начин на мислене на своите родители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук