Новата сграда на РИС в Русе е пример за съвременен дизайн и функция

0

Русе / Новата административна сграда на Речната информационна система (РИС) в Русе е разположена на брега на р. Дунав. Строителството на сградата е фаза 2, лот 1 от проект "Създаване на речна информационна система в българската част на р. Дунав". Финансирането е по приоритетна ос 4 "Подобряване корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища" на ОП "Транспорт". Възложител е ДП "Пристанищна инфраструктура".

Обемно-пространственото архитектурно решение е с категоричен и изразителен дизайн, символ на функцията – високотехнологична нискоенергийна сграда със специално предназначение.

Авторите на проекта са търсили връзката интериор – екстериор – предназначение в характерен запомнящ се силует. Фасадното решение е символ на основната функция - "Окото", което следи движението по реката. Интегрираният във фасадната плоскост LED екран показва в реално време информация.  

Триетажната постройка със специално предназначение включва  партерно ниво, представляващо сервизни и гаражни зони за специално оборудваните катери и автомобили и лаборатория за тях. Второ основно ниво – високотехнологичен център, от който се управлява корабният трафик по цялото крайбрежие. В него се помещават зала оператори, зала тренажор, зала управление и Datа център. На третия етаж се намира полифункционална зала  - кризисен щаб, център за обучение и зала за почивка. Покривната част е на две нива – използваема тераса за наблюдение и технологична площадка за предаватели, агрегати и фотоволтаичен парк.

В рамките на имота на РИС - Русе, са разположени комплекс от системи, които максимално използват "зелени" енергоизточници. Монтирана е последно поколение интегрирана климатична централа (климатичен и вентилационен модул в едно).

Фасадата е решена в два принципни детайла. Първият е вентилируема фасада с високоустойчиви облицовъчни плоскости. Вторият е двойна фасада (double skin) на принципа на затворена модулна фасада. Слоевете на елементите са отвън навътре, както следва: единично кристално призрачно закалено стъкло 10 мм, въздушна междина, в която свободно се движи оптична щора с електродвигател, управлявана от системи за обща сградна автоматизация, вътрешен слой на модула - двоен стъклопакет с нискоемисийно стъкло, аргон между стъклата и максимално добър коефициент на топлопреминаване.

За пасивното охлаждане на Data центъра се използва технология на засмукване на въздух от сенчестата северна част на сградата и допълнителното му охлаждане по тръбен път под земята до доставянето му до помещението. Фотоволтаичният парк на покрива доставя почти цялата необходима електроенергия. 

Сградата е снабдена с последно поколение обща сградна автоматизация, която включва контрол върху ослънчаването, осветлението и отоплението. Всички светлоизточници и консуматори са съобразени с икономията на енергия. 

Материалите, вложени  при изпълнението на сградата, са трайни и висококачествени и имат за цел да намалят експлоатационните разходи. Във връзка със специфичната функция е предвидена и система за централно вакуумно почистване.

Интериорът на зала "Оператори" е съобразен със спецификата на работата – специални цветове, акустика, управление на осветление и др.

Макар и малка по своите мащаби, тази  сграда е пример за съвременен дизайн и функция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари