Новата гордост на Великобритания

0

Уникална стъклена кула е новата гордост на Великобритания. i360 е най-високата „тясна сграда“ в света.

Тя се намира на брега на популярния британски курорт Брайтън и представлява пилон, издигащ се на 161 метра височина, по който се изкачва и спуска панорамна площадка във формата на голяма стъклена капсула, съобщават английските медии. 

Създателите са същите, проектирали световноизвестното колело „Окото на Лондон“, от което се открива незабравима гледка към британската столица.

Този път те са проектирали тежаща 30 тона площадка с диаметър 18 метра, състояща се от 24 сегмента и ръчно изработено италианско стъкло. Пилонът е от 17 стоманени тръби, изработени в Ротердам.

Когато се издигне на максимална височина от 137 метра и времето е ясно, погледът може да стигне до обекти, намиращи се на почти 40 км разстояние. „Пътуването“ отнема 20 минути, а след 18 часа, когато капсулата става бар – половин час.

Атракцията с цени от малко под 14 паунда за възрастен, е построена срещу изгорелите останки на стария Западен кей.

Проектът предизвиква смесени чувства. Според едни това е „инфантилно“ и прилича на „нещо, което като кошмар стърчи от земята в някакъв филм на ужасите“.

Компанията, стояща зад инициативата, отвърща, че това всъщност е „вертикален кей, издигащ се в небето“, който демонстрирал как градът отново приютява архитектура от световна класа.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари