Новак Джокович се забърка в скандал, заради снимка с генерал

0
Сръбският тенисист се снима до човек, организирал клането край Сребреница
Сръбският тенисист се снима до човек, организирал клането край Сребреница

Сръбският тенисист се снима до човек, организирал клането край Сребреница

Новак Джокович се забърка в скандал с политически оттенък в Босна, след като бе сниман до човек с репутация на един от организаторите на геноцида край Сребреница по време на войните в бивша Югославия, пише Dir.bg

Милош Йолович е известен като основател и един от ръководителите на паравоенното формирование "Вълците от Дрин", които са извършвали нападения над босненско мюсюлманско население и са подкрепяли сръбската армия.

За Сърбия той е считан за герой от войната и легенда, но не такова е мнението на хората в останалите държави от Югославия, както и по света. Смята се, че Йолович е един от близките съратници на Ратко Младич и Радован Караджич, а през 2017-а Международният трибунал го осъди като военен престъпник за участието му в Сребреница.

Там бяха избити над 8000 цивилни, включително деца, за няколко дни през юли 1995 г., като случилото се край града е обявено от ООН за геноцид. "Дринските вълци" са едни от първите, които влизат в анклава и дават старт на убийствата.

Медиите в Босна са възмутени от това, че Новак Джокович е в компанията на такъв човек като Йолович.

"Той можеше да бъде най-великият на света, можеше да представлява целия световен спорт и стане легенда. Вместо това седи на една маса с човек на Радован Караджич и Ратко Младич, и пее на селски сватби с хора, които са организирали геноцид", коментира радио "Сараево".

Втората част от обвинението дойде от видео, на което тенисистът пее стара сръбска песен за Косово, редом с Милорад Додик, който също е обвинен и осъден за Сребреница.

Съпругата на Йолович - Снежана, опита да защити Джокович и съпруга си, когото нарече "уважаван офицер с безупречна репутация".

Според нея той и Ноле са се запознали преди година, а сега са били поканени заедно на сватба на общ приятел в Босна и просто са пили кафе на една маса преди събитието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари