Нова мода сред младежите създава опасности за военната авиация

0
Лазери заслепяват пилоти и ги поставят в рискови ситуации
Лазери заслепяват пилоти и ги поставят в рискови ситуации Снимка: БНТ

Лазери заслепяват пилоти и ги поставят в рискови ситуации

Нова мода сред младежите създава сериозни опасности за военната авиация. От българските Военновъздушни сили алармират, че през последните месеци пилотите от военната авиация са осветявани с лазерни лъчове, които ги заслепяват и поставят в рискови ситуации. Притежаването на мощни лазери за лична употреба става все по-популярно сред младежите. Според експерти, неправомерното използване и на най-малките устройства обаче може да се превърне в предпоставка за инцидент, предава БНТ.

Притеснителни кадри бяха разпространени в социалните мрежи от пилот от военната авиация. На тях се вижда как зелен светлинен лъч е насочен към пилотската кабина. Под поста някои определят случващото се като опасно. Летци обясняват, че в рамките на 3-4 секунди, през които лазерът е насочен към тях те се чувстват буквално слепи.

"На електрониката не пречи, но на пилотите пречи. Може да настъпи внезапно заслепяване на пилота. Когато има подобна ситуация, самите пилоти пишат доклади, алармират РВД полицията и те откриват извършителите".

Физици обясняват, че светлината, която излъчват лазерите, се различава от тази на обикновените фенерчета и е опасна ако попадне директно в полезрението на пилотите.

"Лазерният лъч не се разсейва, той е по-концентриран и когато пуснем един лазерен лъч, той ще стигне на хиляди километри. Лъчът не е разходим като при обикновеното фенерче. Когато е по-мощен лазерът, вредата, която може да нанесе, е по-голяма", обясни Гергана Пейковска- учителка по физика.

Оказва се, че различни по мощност лазери могат да се купят свободно на пазара дори от деца. За съжаление не винаги играта с тези устройства става под родителски контрол.

От Главна дирекция "Гражданско въздухоплаване" вече са издали заповед, според която осветяването на самолети с лазери се наказва с глоба от 1000 до 10 000 лв. Няма информация колко от извършителите са заловени и санкционирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Само Минавам
    Пълни глупости! Пилотите управляват самолетите при кацане и излитане. През останалото време си има автопилот - работата на пилота е следи уреди. Дори старите МиГ-21 (1955 г.) имат достатъчно добър автопилот, който няма да позволи да се разбие самолета. "Внезапното заслепяване" може да е много важно за хората с тротинетки и автомобили, но на височина на 7-10 км. поддържайки еднаква скорост и восиочнина, тези 3-4 секунди са в пъти по-малко от загубените, докато ядеш или си пиеш кафето. Но дори и още да не са открили как се пуска автопилота - би следвало да има още един пилот в кабината...
  • 0
    1
    Най-после
    Василенка се омъжва за Изневерника. Ще ги бракува някаква Златомикура. Селска сватба. Утре.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари