Нова апаратура ще замерва чистотата на въздуха в Русе

0
Тя ще бъде монтирана на различни места в града
Тя ще бъде монтирана на различни места в града Видео: БНТ

Нова апаратура ще замерва чистотата на въздуха в Русе.

Тя ще бъде монтирана на различни места в града, информира БНТ.

Преди три дни в Русе пристигна мобилна станция от Плевен, за да направи замервания след поредните сигнали на граждани за замърсяване на въздуха.

Вече 20 години Ивайло Чифлигарски замерва с мобилната станция чистота на въздуха в различни краища на страната. Най-често е идвал в Русе. Казва, че сега са били измерени показателите за качество на атмосферния въздух, сероводород, амоняк и фини прахови частици. Отклонения от нормите не са констатирани. Тепърва обаче се очакват резултатите от по-важните изследвания – тези на органични вещества, за които се смята, че замърсяват въздуха над Русе.

инж. Ивайло Чифлигарски - старши експерт в Изпълнителна агенция по околна среда : "Идвали сме извънредно по повод на Монтюпе. Не мисля, дори съм на мнение, че Монтюпе не е единственият източник, от който русенци трябва да смятат, че е единствен замърсител.”

Оказа се, че мобилната станция е била разположена в Русе от няколко дни, но е запазено в тайна, за да може да бъде засечена реалната работа на фирмите. От екоминистерството потвърдиха, че в Русе ще бъдат доставени допълнителни устройства, с които да се следи чистотата на въздуха и замърсителите да бъдат локализирани.

Галин Григоров – областен управител на Русе: "Очаквам няколко допълнителни разширени газ анализатора на различни места в града, които денонощно и постоянно да мерят всички видове газове и замърсители."

Новата апаратура ще бъде доставена в града до два месеца.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари