Нов сателитен оператор стартира в България на 1 юни

6
Доставчикът предлага телевизия от ново поколение с високо качество, навсякъде и по всяко време, а услугата е базирана на българския сателит България Сат-1
Доставчикът предлага телевизия от ново поколение с високо качество, навсякъде и по всяко време, а услугата е базирана на българския сателит България Сат-1 Снимка: iStock

Нов оператор на сателитна телевизия ще стартира официално на 1 юни.

Проектът Neosat се разработва от близо две години и зад него стои Максим Заяков - съосновател и бивш акционер в "Булсатком", който в момента е монополист на пазара за сателитна телевизия у нас. "На всеки един пазар винаги има място за поне още една качествена услуга", коментира в тази връзка Заяков.

Neosat ще ползва капацитета на спътника BulgariaSat-1, който бе изстрелян през 2017 г., за да разпространява телевизионния сигнал на "Булсатксом". Заяков напусна "Булсатком" през 2018 г., но тогава придоби пълния контрол над компанията "България Сат", която притежава сателита. В момента се използва едва около 15% от капацитета на BulgariaSat-1 (клиенти са сръбски, германски и иракски компании). "Булсатком" пък продължи да разчита на досегашния си оператор Hellas Sat. Сега положението със спътника ще се промени след началото на дейността на Neosat.

"От години няма съществено развитие в областта на сателитната телевизия, което да съответства на развитието на качеството на самите телевизори и големината на екраните, с необходимата стабилност и постоянство на качеството. Сателитната телевизия беше доста подценявана дълго време, но точно сега в условията на изолация и високо потребление на интернет, натоварващо мрежите до краен предел, се доказа, че най-сигурният и качествен метод за получаване на информация и забавление през телевизионния екран е именно сателитната телевизия", коментира Максим Заяков. Той обяви, че е икономически неизгодно Neosat да създава собствено съдържание и затова такова няма да има. Няма да се предлагат засега още интернет и телефония (но ще има възможност за такива в бъдеще). От 1 юни ще се заложи единствено на телевизия. Предвиждат се над 210 канала (от които над 120 в HD формат), а предимство пред конкуренцията ще бъдат гъвкавост на услугите (добавяне и премахване на канали в реално време), както и на сроковете на договор (безсрочни споразумения, които могат да бъдат прекратени по всяко време). Покритието пък ще бъде в рамките на целия Европейски съюз, заради законодателството, позволяващо да се ползва една услуга, независимо от това в коя страна-членка се намира клиентът. Вече могат да се заявяват и безплатни двумесечни тестове на услугата, от които ще се възползват първите 2020 души, изявили желание.

Според Заяков, инвестицията трябва да бъде възвърната в рамките на 5 до 7 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари