Историк: Създават смесена българо-македонска историческа комисия в сянка

0
Има точка на приближаване, на пресичане на някои от тезите, заяви Стефан Дечев
Има точка на приближаване, на пресичане на някои от тезите, заяви Стефан Дечев Снимка: Ани Петрова / БНР

Ще бъде създадена смесена българо-македонска историческа комисия в сянка, която да работи паралелно и да отпуши процеса на преговори между София и Скопие

Това съобщи пред БНР историкът Стефан Дечев от новоучредения на 19 април Клуб за българо-македонско приятелство.

"Ще имаме и собствен дневен ред, собствен календар, собствени събирания. Ще се опитаме да покажем, че не е задължително след всяка среща да има скандали. Нашата комисия ще бъде едно предизвикателство пред другата комисия."

Стефан Дечев изрази надежда участниците в комисията в сянка да са готови "на отворен диалог".

"Запознати са и едните, и другите с публикациите на отсрещната страна. Виждат, че има точка на приближаване, на пресичане на някои от тезите."

"Не си поставяме за цел до юни да бъде вдигнато ветото. Подхождаме реалистично", заяви Дечев.

"Неговата цел е да покаже, че е възможно да се съберат хора от двете страни на границата и да водят искрен и ползотворен диалог, насочен към всички области на живота", поясни Дечев за мисията на клуба, който има над 120 членове, а първата му публична проява ще бъде на 16 май.

Не се знае в кой момент миналото ще взриви процеса, ако не сме подготвени да говорим за него по съвременен начин, смята Стефан Дечев.

"Когато говорим за история, не е Румен Радев, който ще ни каже как стоят нещата с историята", коментира Стефан Дечев в предаването "Преди всички" във връзка с изявления на президента през седмицата по темата за преговорите за членство на РСМ.

Българската позиция се сменя непрекъснато. Хубаво е, когато се формулира една позиция, да не се сменят акцентите в нея, посочи историкът в предаването "Преди всички".

Като погледнете медиите в София и Скопие, разбирате, че те създават една среда, атмосфера, която не предполага в краткосрочен план промяна на позициите, отбеляза още Дечев.

"В България има едно неутрално говорене за нашия клуб, плюс изчаквателно. Това са положителни сигнали."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Qqq
    Историк? Ст. Дечев- историк? Този е историк точно колкото Джипко е академик по ядрена физика. Подлога и дупедавец е, нищо повече.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари