Нов рекорд в търговията между България и Румъния

0
4 милиарда евро е скокооборотът между двете страни
4 милиарда евро е скокооборотът между двете страни

Почти 4 млрд. евро е скокооборотът между България и Румъния за 2016 г., което е поредният рекорд в търговията между двете страни, каза в Русе председателят на УС на Българо-румънската търговско промишлена палата Елеонора Иванова.

През 2015 г. стокооборотът е бил 3.68 млрд. евро, а през 2016-а - 3.94 млрд. евро, с положително търговско салдо за България.

Сред водещите стоки, които страната ни изнася в Румъния, са машините, апаратите и електрическото оборудване, следвани от растителните продукти и продуктите на химическата промишленост. От северната ни съседка внасяме предимно минерални продукти, неблагородни метали, машини, апарати и електрическо оборудване. Според Иванова през последните години има голям интерес от много български фирми, работещи в областта на хранително-вкусовата промишленост, да изнасят в Румъния.

„Това никак не е леко. В Румъния т.н. модерна търговия е силно развита – търговията на храни и въобще на потребителски стоки минава през търговските вериги. Около 60 процента от оборота, а за някои стоки и до 80 процента минава през тях и да пробиеш в една такава верига не е лесно. Все пак имаме компании, които могат да споделят опит”, каза Иванова. Тази ще е и целта на кръглата маса „Възможности за продажба на български храни през търговските вериги в Румъния”, която ще се състои утре в Русе. На срещата ще се предложат потенциални решения за започване на работа с веригите и ще се обсъдят възможности за коопериране за по-конкурентни и успешни продажби в Румъния.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари