Нов пробив в медицината у нас

1
Поставиха растяща протеза на онкоболно дете
Поставиха растяща протеза на онкоболно дете Видео: bTV

Нов пробив бе осъществен в медицината у нас.

За първи път екип от изцяло български лекари постави растяща протеза на 12-годишно момче с онкологично заболяване.

Растящите протези се използват от години. В България обаче все още те са по-скоро екзотика. Екипът на д-р Кирчо Патриков е поставял подобен имплант няколко пъти, но за първи път в екипа му не присъства чуждестранен лекар. Пациентът е 12-годишно момче с редкия Сарком на Юинг, разказва bTV.

Той се повлиява много добре от химиотерапията и облъчването. Операцията е част от това лечение”, разкрива д-р Патриков. Преди операцията, детето преминава през химиотерапия, която намалява размерите на тумора на костта. При самата процедура лекарите изрязват 17 сантимера от нея.

При едно 12-годишно момче това е огромен дефект. Тази липса трябва да се запълни някак. И я заместват с футуристичния имплант.

Имплантът има подкожен двигател. За да расте, през кожата с него се свързва този външен край. Всяко натискане на бутона кара костта да расте. При 30 натискания, тя се увеличава с 1 милиметър. „Поради това, че детето е малко и му предстои да расте, тази протеза е изработена индивидуално спрямо неговите кости”, обяснява д-р Патриков. Детето вече е направило първите си стъпки след операцията с помощта на патерица, а с времето тя ще спре да му е нужна. В момента лечението му продължава.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Вземи се ожени!
- Защо?
- Омръзна ми да ти гледам доволната физиономия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари