Нов пожар в Калифорния (ВИДЕО)

0
Нов горски пожар в Калифорния, 60 000 евакуирани
Нов горски пожар в Калифорния, 60 000 евакуирани

Около 60 000 души бяха евакуирани от град близо до Лос Анджелис, Калифорния след като горски пожар се разпространи бързо на повече от 3000 хектара.

Двама пожарникари са сериозно ранени, а пътищата блокирани, съобщава "Дойче Веле", цитирани от Канал 3

Огънят, наречен "Пожар в Силверадо", е започнал в 6:47 сутринта местно време в Ървайн Хилс, на около 60 км югоизточно от Лос Анджелис, и се е разпространил бързо поради сухи условия и силен вятър, съобщиха от пожарните власти.

Вятърът с пориви от над 100 км / ч не само раздухва пламъците, но и предотвратява намесата на противопожарни самолети.

Всички училища в района също са евакуирани

"Беше лудост. Дори в колата ме боляха очите, носът и гърлото. Усещах, че е паднала нощ", каза Фредерик Турнадре, французин, който работи във фирма в Ървайн.

Помещенията се намират извън евакуационния периметър, но ръководството предпочита да изпрати персонала в дома им.

"Дори в офисите започнахме да миришем на дим", каза Турнадре. Няколко маршрута бяха прекъснати от развитието на пламъците, без това да предотврати евакуацията.

Националната метеорологична служба предупреждава, че ниската влажност, сухата растителност и силните ветрове са типични условия за това време на годината, но че конкретният епизод е особено силен и обединява "най-опасните условия на пожарите, регистрирани от октомври 2019 г. "когато пламъците предизвикаха евакуация пред портите на Лос Анджелис".

Ситуацията беше критична в района на инцидента, нищо не се вижда поради огромния слой дим, където освен това бяха ранени двама пожарникари.

Той добави, че регионът ще остане под червен код до вторник вечерта. Подобни сигнали са в сила в голяма част от Калифорния. "Новите източници на пожари в окръзите Лос Анджелис и Вентура вероятно ще нараснат много бързо, ще бъдат екстремни в поведението им ще бъде забелязанио отдалеч, което ще доведе до значителна заплаха за живота и имуществото", каза той.

"Двама пожарникари бяха ранени с изгаряния от втора и трета степен и трябваше да бъдат интубирани в районната болница", каза началникът на пожарната в окръг Ориндж Брайън Фенеси

"Успях да говоря с членовете на техните семейства и да прекарвам време с двамата в спешното отделение, докато се лекуваха, но те не бяха в състояние да говорят", обясни той

Той посочи, че ветровете от 30 до 60 км в час, с пориви от 100 км / ч, силно възпрепятстват работата на 500-те пожарникари, които се опитват да овладеят пламъците.

"При толкова силен вятър не може да се лети и това със сигурност оказва влияние както върху ръчното оборудване, така и върху пожарните коли и маркучите", каза той.

Междувременно друг пожар в Йорба Линда, на около 30 км северно от Ървайн, наречен "Пожар на синия хребет", избухна в ранните часове на понеделника и унищожи около 450 хектара, което също доведе до евакуация.

Пожарите "Силверадо" и "Синият хребет" напредват, тъй като Калифорния и голяма част от западната част на САЩ са изложени на висок риск от пожар поради хронична суша, влошена от изменението на климата.

Тази година регионът претърпя горски пожари с изключителен мащаб, с 31 загинали и почти 17 000 км2, опустошени само в Калифорния от началото на сезона, вече усложнени от пандемията на коронавируса.

Държавната агенция Cal Fire съобщи, че в момента над 4000 пожарникари се борят с 22 пожара. Някои от пожарите, избухнали в северната част на страната през август миналата година, все още не са напълно овладени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари