Нов екип поема подготовката на юбилейното издание на "Мартенски музикални дни"

9
Това съобщи кметът на Русе по време на публично обсъждане, свързано с подготовката на музикалния форум
Това съобщи кметът на Русе по време на публично обсъждане, свързано с подготовката на музикалния форум

Нов екип ще подготви 60-тото юбилейно издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" през идната година в Русе.

Това съобщи кметът на града Пенчо Милков по време на публично обсъждане, свързано с подготовката на музикалния форум, предава БТА.

Заради породило се напрежение в културните и музикални среди Милков сформира нов Обществен съвет от девет души, който да подготви програмата на фестивала. Така новият екип ще замени програмния съвет, сформиран от предишната кметска управа.

Ива Чавдарова, която е част от Обществения съвет и дългогодишен директор на фестивала, обясни, че програмата ще е готова в детайли до десетина дни. Мотото ще бъде "Кръгове на времето". По думите й през идната година ще се честват 250 години от рождението на Бетовен, като това ще е ключова тема на фестивала. Ще бъдат отбелязани също 60-годишнината на Националното училище по изкуствата в Русе, както и 10 години от създаването на Русенския фестивален оркестър - един от най-атрактивните и нови проекти на "Мартенски музикални дни", свързан с приемственост и традиции.

Сред артистите, включени в програмата, са известните Юрий Башмет и "Московски солисти", френският квартет "Модилияни", Сергей Крилов с Литовския камерен оркестър, саксофонен квинтет "Сигнум", Софийска филхармония, камерен ансамбъл "Софийски солисти", оркестър и хор на Русенска опера. Сред българските артисти ще бъдат Емил Табаков, Минчо Минчев, Пламен Джуров, Светлин Русев, Евгени Божанов, Красимир Щерев, Пламена Мангова, квартет "Фрош". С две програми ще се представи и Русенският фестивален оркестър, сформиран от бивши възпитаници на Националното училище по изкуствата.

Директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев, който е бил част и от стария програмен съвет, обясни, че сред участниците в предишната програма са били Радиооркестърът на Киев, Пражката филхармония, квинтетът на Арена ди Верона.

"Разбуниха се духовете и не трябва да допуснем да станем за смях. Но ми беше много обидно, че моите колеги, които шест месеца работиха за тази програма, бяха обиждани. Въпреки всичко сме тук да подкрепим програмата на Ива Чавдарова", каза Кюркчиев.

Кметът на Русе Пенчо Милков коментира, че предложенията от предния програмен съвет, които Ива Чавдарова счита за адекватни предвид юбилея, ще бъдат също включени в новата програмата.

Според Милков до напрежението сред културните дейци се е стигнало, тъй като резки промени в културата не бива да се правят, но развитие е необходимо.

По думите му "Мартенски музикални дни" са символ на Русе и "ние носим отговорност за тях в настоящето и как ще ги предадем на бъдещите поколения". Според него по новия програмен съвет има съгласие. Сред неговите членове са диригентът Емил Табаков и цигуларите Светлин Русев и Минчо Минчев.

"Това беше и един тест за всички нас, че можем да дадем отпор на разединението и да правим нещата заедно", каза Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари