„Нотр Дам” оцеля!

0
Как изглежда "Божията майка" след пожара?
Как изглежда "Божията майка" след пожара? Видео: Ruptly

Катедралата „Нотр Дам” оцеля след опустошителния пожар, който пламна на 15 април. 

До рано тази сутрин (16 април) продължи борбата с огъня, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване.

Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-стрела, обаче са напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня. Още понеделник вечерта (15 април) френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва набиране на средства за пълното възстановяване на Нотр Дам. Все още няма яснота обаче нито колко ще струва, нито колко време ще продължи реконструкцията, като първоначалните прогнози са за период от между 10 и 15 години.

Френската прокуратура образува разследване на пожара, като за момента основната версия е, че огънят е възникнал в резултат на ремонтните дейности, които се извършват от година насам по катедралата.  

Пожарът за минути обхвана покрива на 850-годишната катедрала, преживяла двете световни войни и Великата френска революция. Покривната конструкция на катедралата беше изградена от гигантска мрежа от дъбови греди, които са напълно изгорели. Минути след началото на пожара пред погледа на смълчаните парижани рухна и Кулата-стрела.

Въпреки хилядите хора, събрали се да гледат пожара, по улиците на Париж цареше тишина, разказа за Дарик Генка Делакруа, която живее в града:

"Всеки има някакъв спомен с катедралата", обяснява тя.

Близо до катедралата е бил и друг българин – Любомир Роглев, който също разказа, че са се чували единствено сирените:

"Бях пред катедралата, когато падна "Скалата". Чуваха се сирени, беше тихо. Някои се молеха, някои плачеха. Имаше едно обединение", разказва Роглев.

До късно снощи от пожарната не се наеха с прогноза дали огънят изобщо може да бъде овладян и дали един от най-големите символи на Франция и Европа няма да изгори до основи. Камбаните на всички околни църкви пък забиха в солидарност с Нотр Дам. По улиците пък хората продължаваха да плачат, да се молят, а част от тях запяха.

Малко преди полунощ от парижката пожарна обявиха, че огънят все пак е овладян, двете кули камбанарии са спасени, а опасността цялата катедрала да рухне е отминала. Над 400 пожарникари обаче продължиха борбата с огъня до рано тази сутрин. Пожарът вече е напълно овладян. Няма загинали, само трима леко ранени. 

Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, мястото на всички наши най-велики събития, нашите епидемии, войни, освобождения, епицентърът на нашия живот... Затова тази вечер тържествено заявявам: Всички ние ще я възстановим заедно", заяви Макрон. 

Голяма част от всички културни ценности и произведения на изкуството е навреме изнесена от храма. По първоначални данни олтарът също не е тежко пострадал. За спасяването помогнали както пожарникари, така и жива верига от доброволци, разказа кметът на Париж Ани Идалго:

 “Веднага беше направена жива верига от хора. Най-напред бяха пожарникарите, които свършиха невероятна работа. А след това веригата на солидарност, особено за спасяването на произведенията на изкуството.”

Френската прокуратура образува разследване, а днес за разпит са привлечени работниците, които са участвали в продължаващия от година ремонт на катедралата. До момента най-вероятната версия за пожара е свързана именно с ремонтните дейности.

До момента двама френски милиардери – Бернар Арно и Франсоа-Анри Пино обявиха, че даряват общо 300 млн. евро за възстановяването на катедралата. 100 милиона евро обеща да даде и съпругът на актрисата Салма Хайек.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари