Нощните гонки тормозели русенци, да бе!

0
Почти всеки ден полицията получава сигнали за състезанията в града!
Почти всеки ден полицията получава сигнали за състезанията в града! Видео: БНТ Русе

На постоянен тормоз са подложени русенци заради среднощни гонки по главните булеварди в града.

Почти всеки ден в полицията има нови сигнали за нерегламентираните състезания. Хората обаче не се осмеляват да застанат с името си зад тях, а липсата на свидетели е причината да няма нито един санкциониран до сега, съобщава БНТ Русе.

Булевард „България” е един от четирите, по които в Русе най-често се организират гонки. Той е в ТОП 4 на местата за незаконните среднощни надпревари. Останалите са булевардите „Липник”, „Христо Ботев” и ремонтираният преди година „Тутракан”.

Нарушителите най-често избират улици, където настилката е добра, а отсечките са сравнително прави. Профилът им най-общо казано е – млад шофьор със сравнително бърз автомобил или мотоциклет. А профилът на потърпевшия – всеки, който живее близо до тези пътни артерии и чува шума на двигателите или трябва да пресече в по-късните часове.

На този шум са подложени десетки русенци, които имат апартаменти близо до булевардите „Христо Ботев”, „Липник”, „България” и „Тутракан”. Собствениците на бързите коли и мотори, решили да тестват скоростта им, обикновено остават анонимни за потърпевшите.

Гонките се организират късно, след 21-22 часа и хората успяват само да чуят звука на форсираните превозни средства от балкони и тераси. Пенка Папазова живее до булевард „България” и също е подложена на този тормоз почти всяка нощ.

Пенка Папазова: „Бръмчат, шумът е друг, не е като обикновено каране. Така си мисля, не ги виждам. Как да не е опасно, нали и аз имам деца, шофьори, и се притеснявам.“

Въпреки сигналите, задържани нарушители няма. Причината е, че участниците в гонките се предупреждават по между си, когато видят приближаващите полицейски автомобили. А и състезанията са твърде кратки.

Гл. инспектор Румен Кръстев, началник на сектор „Пътна полиция” в КАТ – Русе: „Те не са продължителни, за няколко секунди по определена отсечка, в рамките на 30 секунди вдигане на скоростта и спадане до следващия светофар. Нямаме до сега конкретен подаден сигнал с конкретни превозни средства и конкретен очевидец и това е един от проблемите. Това, което правим, като дейност е профилактично изпращаме нашите екипи на полицията по тези булеварди в късните часове да правят обход.“

От светофар до светофар, такива са незаконните надпревари по другия булевард включен в ТОП 4 за гонките – „Липник”. Пътят минава през един от големите квартали и е наситен с пешеходни пътеки.

Невена Димитрова: „Това е притеснително за всички, опасно е за възрастни, за деца. Почти всяка вечер те се чуват в квартала. Шумът е ужасен просто, изтрайваме някак.”

Свидетелите на гонките понякога успяват да заснемат нарушителите и да направят видеоклипове, които пускат в социалните мрежи. Възмущението им обаче не е достатъчно, за да спре неразумните водачи.

Гл. инспектор Румен Кръстев, началник на сектор „Пътна полиция” в КАТ – Русе: „Ако този, който е направил клипа, застане зад него с данните си като име адрес и телефон за връзка и да може да посочи конкретните превозни средства, разбира се, че може да бъде взето административно отношение.”

Мода сред нарушителите с мотоциклети напоследък е да прикриват по специален начин номерата на превозните средства, за да останат анонимни за свидетелите. Но те могат да бъдат санкционирани, защото, правейки това, са в нарушение на закона, обясниха от полицията.

Засега в Русе не е имало инциденти, заради незаконните ралита по градските артерии, но преди месец на полигонът край Русе е имало сблъсък между две коли докато водачите им са се опитвали да карат с приплъзване, или както още го наричат – дрифт.

Единият от водачите не е имал книжка. През лятото на миналата година имаше случай на загинал, за който се твърдеше, че е участвал в гонки. Надеждите на русенци са подобни трагедии да не се повтарят.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари