Нощ на Андерсен в Русенската библиотека

0

С Нощ на Андерсен „Вълшебно приключение с огромно настроение“ започна Маратонът на четенето в Русе.

На 1 април  от 18.30 ч. в Детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ стартира първата от инициативите на Маратона на четенето през 2016.

Вълшебното начало в априлския календар бе поставено с едно вече традиционно събитие - за четвърта поредна година културният институт организира детска нощ, посветена на писателя Ханс Кристиан Андерсен. Русенската библиотека бе една от 1619-те локации в света, включили се в отбелязването на Нощта на Андерсен през тази година.

За да участват в нощното „Вълшебно приключение с огромно настроение“, в Библиотеката се събраха 16 деца от различни училища в Русе. Аниматорите от Образователен театър „Любознайко“ се погрижиха за пълноценните преживявания на малчуганите по време на техните нощни приключения. Игра с познавателни елементи, откриване на текстове от известни детски произведения на световната литературна класика, занимателни викторини с въпроси от приказки, презентация за живота на Андерсен, бяха само част от всички интересни моменти, които преживяха децата в Библиотеката. Водени от Добрата фея и Злата магьосница малките приключенци се веселиха, обути в „галошите на щастието”, танцуваха полонез по време на „бала на малката Ида“, отгатваха думи в игра на асоциации, търсиха скрити вълшебни предмети от приказки, наблюдаваха светлинно шоу и демонстрация на бойни изкуства. Участниците в нощта осъществиха скайп връзка с техни връстници от библиотеката в Щип, Македония, които също се бяха присъединили към световната инициатива Нощ на Андерсен. Македонските деца харесаха много рисунките от Андерсеновата работилница за комикси, които малките русенци бяха създали с много творческо вдъхновение под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство в ОУ „Иван Вазов“ Валентин Георгиев и учредителя на Постоянната експозиция „Музей на комикса“ Стоян Стоянов-Комитски.

Сутринта на 2-ри април участниците в нощта посрещнаха читатели и приятели на Русенската библиотека от НЧ „Надежда” в Ново село и НЧ „Тома Кърджиев“ в Червена вода, а после заедно откриха Маратона на четенето, към който се присъединиха и други деца и родители. Прозвучаха избрани откъси от любими български и световни детски книги, разказваха се весели случки и преживявания от изминалата вълнуваща и незабравима нощ.

Регионална библиотека „Любен Каравелов” осъществи инициативата Нощ на Андерсен по Проект „Ролята на обществените библиотеки в устойчивото развитие на нови публики“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ при Министерство на културата. Партньори по проекта са ОУ „Иван Вазов“ и ЦДГ „Пролет“ в Русе. Инициативата се реализира и с финансовата подкрепа на няколко русенски фирми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари