Норвегия окончателно се отказва от ваксината на "Астра Зенека"

0
Решението бе взето, след като през миналата седмица бе съобщено за смъртта на 47-годишна жена
Решението бе взето, след като през миналата седмица бе съобщено за смъртта на 47-годишна жена

Решението бе взето, след като през миналата седмица бе съобщено за смъртта на 47-годишна жена

"Страната няма да възобнови употребата на ваксини COVID-19, направени от "Астра Зенека", докато решението дали да започне да се използват тези, направени от "Джонсън и Джонсън", остава на изчакване", заяви в сряда премиерът Ерна Солберг.

Назначената от правителството комисия препоръча двете ваксини да бъдат изключени от програмата за ваксинация на Норвегия поради риск от редки, но вредни странични ефекти.

По-рано и Словакия стана поредната държава в Европа, която обяви, че спира ваксинирането срещу COVID-19 с препарата на "АстраЗенека". Местното здравно министерство обяви, че прекратява поставянето на първи дози от тази ваксина, като единствено ще се поставят втори дози на инжектирани вече хора, за да бъде завършен имунизационният цикъл. Решението бе взето, след като през миналата седмица бе съобщено за смъртта на 47-годишна жена, като причина бе посочена именно поставянето на ваксина на "АстраЗенека", пише СЕГА.

Преди Словакия от използването на препарата се отказа Дания. Също така Финландия, както и Норвегия, спряха получаването на нови доставки. В края на месеца и Швеция ще спре прилагането на "АстраЗенека" като първа доза и единствено ще бъдат поставени втори дози на около 200 000 души.

Продължава да се задълбочава и кризата с пандемията от COVID-19 в Индия. За изминалото денонощие са регистрирани нови 4205 смъртни случая, с което общият им брой от началото на март м.г. става 254 225. Това обаче са официално регистрираните починали. Предполага се, че броят им е много по-голям, тъй като в момента заразата се разпространява с пълна сила в селските райони, където болниците са малко и данните не отразяват реалното положение.

Властите в Северна Индия обявиха, че дори са монтирали мрежа през свещената река Ганг, след като във водите ѝ се появиха телата на десетки жертви на COVID-19. Предполага се, че роднини пускат телата в реката, защото не могат да си позволят дърва за традиционни индуистки кремации или пък крематориумите са претоварени.

Според Световната здравна организация (СЗО) индийският вариант на COVID-19 се разпространява все повече и вече е открит в 44 държави.

Междувременно учените от Питсбърския университет в щата Пенсилвания установиха, че наличието на неврологични заболявания увеличава с 6 пъти риска от смърт при заразяване с COVID-19. Става въпрос за хора, страдащи от поражения на мозъка, гръбначния стълб, заболявания на нервната система - мигрена, деменция, Алцхаймер и т.н. Изследвани са 3744 пациенти, заболели от коронавируса. При 82% от тях се е стигнало до неврологични проблеми - загуба на обоняние и вкус, главоболие и др. Около половината от тези пациенти развили остра енцефалопатия, довела до инсулт и кома.

В някои държави пък се канят да разхлабват мерките. Френското Национално събрание гласува закона за постепенното излизане от извънредното санитарно положение заради пандемията, съобщи БНР. Първоначално депутатите отхвърлиха първата точка от текста, която предвижда санитарен паспорт, задължителен не само за пътувания в чужбина, но и за провеждането на многолюдни събития, който изисква ваксинация или отрицателен тест. Тази мярка остана в окончателния текст, затова пък мнозинството се съгласи да съкрати срока на излизането от извънредното положение: на 30 септември вместо на 31 октомври. Дотогава властите ще могат да приемат с декрет ограничителни мерки срещу разпространението на вируса.

Гърция реши да ускори ваксинацията по островите в опит да привлече повече туристи. Премиерът Кириакос Мицотакис ще изпрати допълнително 700 000 ваксини към гръцките острови поради голям интерес от страна на жителите. До края на месец май трябва да приключи масовото имунизиране на живеещите на 62 гръцки острова, рекламирани като "място без Covid" и с резервации вече до края на септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук