Норвегия е най-доброто място в света да бъдеш майка

0
България е на 44-о място, а притиснатата от финансова и икономическа криза Гърция е 19-а
България е на 44-о място, а притиснатата от финансова и икономическа криза Гърция е 19-а

Норвегия е най-доброто място в света да бъдеш майка, а Сомалия е най-лошото според годишния доклад на международната неправителствена организация „Спасете децата” (Save the children), пише Мениджър NEWS.

Скандинавските страни традиционно оглавяват рейтинга, в който са включени 179 държави.

България е на 44-о място, а притиснатата от финансова и икономическа криза Гърция е 19-а.

Класацията се прави въз основа на критерии като майчиното здраве, образование, ниво на доходите и статут на жените. Финландия, която бе лидер в миналогодишния доклад, сега е втора. Австралия е единствената неевропейска държава в топ 10. Канада се класира на 20-о място и изпреварва Франция (23-та) и Великобритания (24-та). В последната десетка влизат африкански страни, сред които Сиера Леоне, Централноафриканската република, Демократична република Конго. Девет от тези 10 страни са арена на военни конфликти.

САЩ са паднали с 2 места – от 31-во на 33-то, зад Япония, Полша и Хърватия. Според доклада рискът от смърт при американските майки е 10 пъти по-висок отколкото за полските. В САЩ този риск е най-висок в сравнение с всички развити страни. Докладът подчертава, че има големи разлики в дела на детската смъртност между различните страни. В десетте страни начело на класацията 1 от 290 майки губи детето си преди да е навършило 5 г. В последните 10 държави тази пропорция е чудовищна: 1 от 8 майки. Вашингтон чупи рекорда по детска смъртност сред 24-те най-богати столици – 7,9 на 1000, срещу по-малко от 2 на 1000 в Стокхолм и Осло.

Числата потвърждават, че икономическото богатство не страната не е единственият фактор за благополучието на майките. Норвежците наистина са заможни, но инвестират това богатство и в здравето на майките и на децата и са направили това свой основен приоритет, коментира президентът на „Спасете децата” Каролин Майлс.

Топ 10

1. Норвегия

2. Финландия

3. Исландия

4. Дания

5. Швеция

6. Холандия

7. Испания

8. Германия

9. Австралия

10. Белгия

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари