Нормативни промени ще затруднят продажбата на дрехи втора употреба

0
Не е тайна за никого, че българинът масово се облича с дрехи втора ръка
Не е тайна за никого, че българинът масово се облича с дрехи втора ръка

След като законодателите изненадващо забраниха онлайн продажбите на детски и специални храни с промени в Закона за храните, предложения да промени в наредбата за здравните изисквания към дрехите втора употреба, направени от министъра на здравеопазването, на практика ще блокират или поне силно ще затруднят даренията, алармира Investor

Текстовете са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Крайният срок за подаване на становища е 18 юли.

С промените се забранява продажбата на дрехи втора употреба за деца на възраст до 1 година, както и бельо и бански костюми. Забранява се и продажбата на употребявани детски обувки до 34-ти номер.

Всички дрехи втора употреба, които ще се продават или даряват, трябва да минат задължителна дезинфекция. Това е задължително и сега, но хората, които правят дарения, беше достатъчно да дадат дрехите на химическо чистене. Сега вече ще се иска дезинфекция по термодезинфекционен, химиотермодезинфекционен метод или с биоцид, като ще се изисква сертификат за използвания метод, както и видът на препаратите.

И сега изискванията за дезинфекция спираха някои хора да даряват дрехи заради разхода в химическото чистене и исканите сертификати. Затова много дрехи се озовават в контейнерите за отпадъци - в противовес на принципите за насърчаване на кръговата икономика по света. В София има поставени специални контейнери за събиране на стари дрехи с цел рециклиране, но те са на определени места и не всички хора имат достъп до тях. Подобна организация за рециклиране на текстил в на други места в страната е рядко срещана. Друг начин за оползотворяване на стари дрехи са контейнерите на БЧК.

От Министерството на здравеопазването посочват в мотивите си, че с промените се постига яснота за допустимите методи и начини на дезинфекция на дрехите втора употреба.

Конкретно за забраните за детските дрехи и обувки вносителят посочва, че са във връзка с опазване на здравето и в частност здравето на децата като особено уязвима група от населението. Използването на обувки втора употреба в етапа на прохождане и ранна възраст би могло да доведе до настъпването на дегенеративни промени на стъпалото в подрастващия организъм и в последствие до евентуални изменения на опорно-двигателния апарат, посочват от ведомството.

С промените се въвеждат и някои други изисквания към магазините за продажби на дрехи втора употреба. Отпада задължението за уведомяване на контролните органи при откриване на обект за търговия с дрехи втора употреба, , предвид че същите не са обекти с обществено предназначение по смисъла на Закона за здравето. В тях влизат водоизточниците, съоръженията за питейно-битово водоснабдяване, плувни басейни, плажове, места за настаняване, спортни обекти, салони за красота, спа центрове, обекти за производство и търговия на лекарства, аптеки, оптики, дрогерии, транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, кабинети и други.

Операторите на магазини за дрехи втора употреба ще са задължени и да поставят в обектите си табела, че се продават употребявани дрехи, които трябва да бъдат използвани по предназначение, да бъдат изпрани и по възможност и изгладени преди използване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари