Nokia тегли 500 милиона евро кредит заради 5G

0
Финландският производител на телекомуникационно оборудване иска да ускори навлизането си в 5G надпреварата
Финландският производител на телекомуникационно оборудване иска да ускори навлизането си в 5G надпреварата

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia си е осигурил заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 500 млн. евро, за да ускори навлизането си в 5G надпреварата. 

Мрежите от следващо поколение ще осигурят по-бързи скорости на пренос, по-широко покритие и по-стабилна връзка. Те например ще предлагат възможности за пренос на данни между 50-100 пъти по-бързо отколкото в сегашните 4G мрежи. Също така ще направят възможно и развитието на бъдещи технологии като безпилотните автомобили, изискващи обмен на огромни количества информация.

Развитието на 5G все още е в ранен етап, но все повече играчи, сред които телекоми и производители на оборудване, са не само нахъсани да заемат стратегически позиции в новата ниша, но някои вече регистрират завиден напредък. С едни гърди пред всички към момента са американските представители – мобилните оператори Vezion и AT&T обещават да пуснат първите си комерсиални 5G мрежи в САЩ още през тази година. Китай също прави всичко по силите си, за да не изостава с много, докато Европа го кара значително по-лежерно. 

Трябва да разберем, че Китай и САЩ се движат бързо с 5G. Много е важно европейските компании да участват в това съревнование“, коментира вице-президентът на ЕИБ Александър Щуб. 

По-рано тази година представляваната от него банка подписа друг договор за заем от 250 млн. евро с конкурента на Nokia – Ericsson. По данни на ЕИБ условията на двете споразумения са различни. 

Бизнесът с мрежови устройства, в който лидер е китайският Huawei следван от гореспоменатите две скандинавски компании, се бори с затихващите темпове на търсене на сегашното 4G мобилно оборудване. То достигна своя връх още през 2015 г., припомня Reuters. 

На фокус обаче вече са новите 5G хоризонти. Миналия месец Nokia обяви сделка от 3.5 млрд. долара с американския T-Mobile, досега най-голямото споразумение в областта на бъдещите мобилни мрежи

Очаква се, че до 2025 г. 1.2 млрд. души вече ще имат достъп до 5G мрежи – една трета от тях ще са в Китай, според  GSM Асоциацията.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари