Nokia се завръща

1
Nokia планира да се завърне на пазара за производство на смартфони
Nokia планира да се завърне на пазара за производство на смартфони

Nokia планира да се завърне на пазара за производство на смартфони, започвайки активно да наема софтуерни специалисти, както и да търси партньори за продажба на продукти. Nokia, като една от най-известните компании за смартфони и телефони в света, беше засенчена от Apple и Samsung и бе принудена да продаде подразделението си на Microsoft през 2013 година. Оттогава Nokia се насочиха към разработването на мрежово оборудване.

Изпълнителният директор на финландската компания е решен да върне славата на Nokia. За да е възможно това, тя трябва да изчака срока от Microsoft, който е до 2016 година. Nokia реши да обвърже своето желание с конкретни действия, пускайки таблета N1 с Android през месец януари в Китай. Компанията също така представи и лаунчър с името „Z Launcher”, който подрежда приложенията при началния екран на устройствата.

Междувременно подразделението за развитие на технологии пусна десетки обяви за работа в щата Калифорния, голяма част от тях в сектора разработване на продукти. Според данни, изнесени в съобщение през месец май, Nokia планираше да уволни около 70 човека от това подразделение. Компанията по-късно съобщи пред Reuters, че тези намерения са променени. Това говори за промяна на плановете в положителна посока по отношение на разработките.

Nokia на няколко пъти съобщава пред различни медии, че работи активно по създаването на нови потребителски продукти – смартфони и устройства, свързани с видеозаснемане и здравеопазване. Съществено предимство на финландската компания пред някои нейни конкуренти е фактът, че тя притежава огромен брой софтуерни патенти. Те бяха запазени и след сделката по придобиване на подразделението за смартфони от Microsoft.

Компанията ще получи и стабилен прираст от кадри след придобиването на Alcatel-Lucent – сделката е оценена на 15.6 милиарда евро. Придобива се също и американският изследователски център Bell Labs. Изследователите там са носители на 8 нобелови награди.

Анализаторите се надяват, че Nokia няма да направи предишната си грешка да пропусне тенденциите в технологиите и да не обърне внимание на желанията на потребителите. За да се намалят всякакви рискове, Nokia предприема и стратегията да разработва продукти за други компании чрез обвързващи договори. Идеята е компанията да разработва нови устройства под собствената си марка, но да дава възможност на други производители да ги произвеждат, рекламират и продават.

Тази бизнес стратегия е обратно на цялата традиция на Nokia, преди десет години компанията произвеждаше повече апарати от всяка една друга компания в света и имаше персонал от стотици хиляди души. Макар и новата концепция в крайна сметка да носи по-малка печалба, тя е и далеч по-малко рискова. Nokia може да инвестира в производството чрез продажбата на мрежово оборудване към големите американски и световни оператори.

Опитът на Alcatel и Phillips за отдаване на търговската марка за разпространение на продуктите на други компании се оказва един от примерите за Nokia. Днешният пазар се води и от новите конкуренти, като китайците Xiaomi и индийците от Micromax.

Очакваме с нетърпение да видим как ще тръгнат плановете на Nokia. Със сигурност завръщането на финландците ще бъде интересно за всички, не само анализатори и специалисти, но и потребителите на смартфони и таблети.

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари