Нивото на река Дунав продължава да се покачва

0
По данни на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" при Русе водният стълб е достигнал 533 см
По данни на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" при Русе водният стълб е достигнал 533 см

Нивото на река Дунав в българския участък продължава да се покачва. По данни на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" при Русе водният стълб е достигнал 533 см. Очакваното повишение на нивото за утре 52 cм. При Силистра прогнозирането повишение е 48 cm, а очакваното ниво - 570 cm.

В резултат на валежи от дъжд и сняг, положителните температури, повишената почвена влага и оттичането на реките през следващите 1-2 дни все още са възможни повишения на речните нива, съобщават от пресцентъра на министерството на околната среда и водите. В Дунавския басейн това се отнася за долните течения на реките и притоци им: р. Лом, р. Огоста, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом.

По информация на Басейнова дирекция – Плевен през изминалото денонощие реките на територията на Дунавския район протичат в речните си легла. От оперативните дежурни в областните, общинските администрации и дежурните на РД “ПБЗН” няма получени сигнали за критични водни  нива и аварийни ситуации от речни течения.

По поречието на Русенски Лом и Дунавски Добруджански реки контролирано се изпускат през основните изпускатели язовирите “Бойка”, “Баниска”, “Бели лом”, “Желязковец”, “Ломци”,„Николово” („Липник”)  и „Одринци”. Към момента след язовирните стени няма постъпила информация за критични водни нива, съобщават още от Басейнова дирекция.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари