Нивото на езерото в Николово е паднало драстично

1
За това алармираха рибари и хора, които се разхождат в района
За това алармираха рибари и хора, които се разхождат в района Снимка: Русе Медиа

За това алармираха рибари и хора, които се разхождат в района

Драстично е спаднало нивото на езерото в Николово. За това алармираха рибари и хора, които се разхождат в района, предава Русе Медиа. Притесненията им са дали източването на водната маса ще продължи и каква е причината за тези действия. Нивото е спаднало с около метър, казаха още местните хора. Според тях и друг път езерото е било източвано, но никога за последните 20 години то не е било толкова ниско.

 

Още предната седмица е бил подаден сигнал към общината, тъй като необичайно ниското ниво създава затруднения и на трите гребни клуба, трениращи на езерото. Проблем е пускането на лодките, тъй като понтоните, от които се извършва, са опрели дъното. Вече не може да се гребе и на дълга дистанция – преди се е тренирало на 1500 метра, докато сега максималната дистанция е 1000 метра, тъй като в единия участък греблата на състезателите започват да удрят дъното. Тъй като езерото не получава прилив на вода отвън, ще се разчита на бъдещите дъждове, за да стигне отново до нормалното ниво.

От Община Русе обясниха, че действията са в резултат на голямото количество вода, което се е събрало в езерото. До кметовете на населените места, през които минава каналът за изпускане, са били изпратени уведомителни писма. Към момента източването вече е прекратено. От общината увериха, че няма проблем с шлюза и няма място за притеснение. Всичко е в норма, а изпускането цели да се осигури обем за предстоящите дъждове и снегове през идващите месеци и да не се налага отново да се източва.

Местните хора предполагат, че ще се пристъпи и към косене на поникналия папур, но това за момента не бе потвърдено от общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Нивомера
    Нивото в езерото се води по нивото в русенската община
  • 1
    3
    До 2
    На тебе явно ти липсва всякакво чувство за хумор, което е присъщо на интелигентните хора, към които ти не се числиш.
  • -1
    2
    Неизненадан.
    Тази мисъл под мен е на някой от Николово или поне жена му е от там ако няма роднини.Такива страдат от системно поумняване.
  • 6
    1
    Полуръст путин
    Да се радват рибарите.Рибата се е сгъстила.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари