Нивото на Дунава при Русе падна до 72 см

0
Понижаването ще продължи и в следващите дни
Понижаването ще продължи и в следващите дни

Нивото на река Дунав продължава да спада и днес при Русе е 72 см.

Тенденцията е понижаването да продължи и в следващите дни. За да не се затрудни корабоплаването, от Агенцията за поддържане на плавателния път продължават изгребването на пясък на критичните места.

Агенцията за поддържане на река Дунав е започнала изгребване на проблемните участъци от плавателния път по реката още през миналата година. Специализираните машини копаят в района на остров Белене, където най-често при ниски води се появяват плитчини и засядат кораби. Сега най-сериозно се работи при остров Батин, където има стесняване на плавателния път, предава БНТ.

Павлин Цонев - директор на Агенцията за проучване на река Дунав: „Двете дълбачки извършват разширяване на фарватера...дори и при тези условия позволяват на корабите и на съставите да минават с пълния си обем“.

Според немски и австрийски корабособственици ситуацията в българския участък от Дунав е значително подобрена.

Павлин Цонев - директор на Агенцията за проучване на река Дунав: "За първи път казаха, че българската страна си изпълнява съвестно задълженията и вече 2 години нямат проблеми с поддържане на дестинациите - както за търговските кораби, така и с нарасналия обем пътнически кораби“.

Изгребването се прави от избран от Агенцията изпълнител, който работи със собствена техника.

Павлин Цонев - директор на Агенцията за проучване на река Дунав: „Ние имаме сключен договор за 3 години, в който можем да извършваме драгажна дейност по поддържане на корабоплавателния път в един обем от 14 млн. лева“.

В момента е в ход процедура за осигуряването на финансиране за следващия 3-годишен период, в който Агенцията ще разполага със своя техника и ще работи по ефективно по поддържането на плавателния път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари