Нивото на четвъртокласниците в Русе е над средното за страната

0
Нивото на четвъртокласниците в Русе е над средното за страната
50 училища в Област Русе са участвали в осмото по ред националното външно оценяване след четвърти клас, което се проведе през настоящата 2014 г. Това съобщи днес на заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда директорът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) Димитър Райнов.

Според изнесените данни, на изпит по български език са се явили 1557 деца, а по математика 1583, 1585 по „Човека и обществото“ и 1583 по „Човека и природата“.

Резултатите на национално ниво сочат, че Русенска област е в първата третина на всички области в страната, въпреки че разликите са малки – наблюдава се изравняване на регионите по постижения. Статистиката с предходните 3 години показва, че Русе трайно поддържа нивото, показано и през настоящата година и има стабилност в постиженията на учениците от началния курс. Разбивката за справянето по предмети също поставя Русенска област на ниво, над средното за страната.

Резултатите от изпита по български език и литература през 2014 г., които са по-високи от предходната година, показват, че нашите четвъртокласници се справят добре със задачи от типа четене с разбиране и имат умения за извличане на нужната информация от непознат текст, коментира Райнов.

Той обаче отчете, че погледната в подробности, картината не е розова. Ниски са резултатите от училищата, в които има ученици, за които българският език не е майчин. Те не го владеят добре, липсва им и мотивация да учат. Вторият сериозен проблем са слетите паралелки. Общият среден бал на ученици, обучавани в тях, е значително по-нисък от средния за областта.

Проблемите с двуезичните деца идва от факта, че те престояват в училище 6-7 часа, а през останалото време са в семейна среда, където не се говори български език. Ако такова дете не е посещавало детска градина, неговата готовност за училище е ниска – като комуникация, като говорим български език. Трудното справяне в началното училище пък води до съществен срив в прогимназията, където материалът е по-сложен. Такива деца не разбират изцяло, какво им се преподава, не могат добре да четат и да пишат.

Заради това е била въведена и целодневната организация на учебния процес, което е дало добри резултати, коментира Димитър Райнов. Той каза още, че се прави опит с проект на закон за образованието, с който да се въведе обучение на по-ниска възраст - за 4-5 годишни хлапета, за да се задължат децата да посещават детска градина, което е пряко свързано с усвояването на българския език.

Сравнителни резултати по общини показват, че най-слабо са се представили учениците от двете училища в община Две могили (в общинския център и в село Баниска), което досега не е било така. По тази причина през предстоящата 2014/2015 учебна година те ще бъдат включени в плана на РИО за целогодишно наблюдение по всички предмети.

Най-високи резултати традиционно показват учениците от Община Русе, където няма слети паралелки, а двуезичните деца от големия град владеят добре български език. На следващите места са Бяла, Борово, Ветово, Ценово и Две могили.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари