Нивата на реките в област Русе се очаква да се понижават

0
Стефко Бурджиев и неговият заместник Явор Янчев ежедневно извършват обходи на застрашените от наводнения населени места
Стефко Бурджиев и неговият заместник Явор Янчев ежедневно извършват обходи на застрашените от наводнения населени места

Областният управител Стефко Бурджиев и неговият заместник Явор Янчев ежедневно извършват обходи на застрашените от наводнения населени места в русенска област. За обстановката по поречието на Ломовете господин Янчев предостави следната информация за селищата.

 В селата Пепелина, Широково и Острица през последното денонощие река Черни Лом бележи спад с 55 см.

В селата Табачка и Кошов има застой на речните нива. В село Кошов има един мост под вода, а другите два са проходими, залети са земеделски площи, няма хора, които да бъдат евакуирани.

В село Червен нивото на реката Черни Лом има покачване с 20 см през последното денонощие.

Реките Бели Лом и Мали Лом в село Нисово също отбелязват повишаване на нивото с 20 см. Залят е мост и има работници, които в момента са откъснати, но техният работодателят е осигурил снабдяването им с храна и вода чрез лодка.

Река Русенски Лом край село Божичен има покачване на нивото с 40 см, като на няколко места водата е прехвърлила дигите. В следствие на това са залети земеделски площи.

В село Красен река Русенски Лом е покачила нивото си с 20 см, има залети земеделски земи около 600 дка. Скъсани са диги и има една наводнена къща и няколко стопански постройки.

В село Басарбово река Русенски Лом има покачване с 55 см за едно денонощие. Реката е излязла от коритото си, но има запас ,благодарение на дигите, от около 160 см.

Нивото на река Янтра, заради което беше затворена отсечката Бяла-Стърмен, е спаднало с около два метра и половина  през последните 24 часа и пътят вече е проходим.

В момента нивото на реките е най-високо, от тук следва през предстоящите 24 часа да започне понижение. Взети са мерки за язовирите на територията на Област Русе, изпускането на водата да не надхвърля 0,5 м3 за секунда. Опасност за населението към момента не съществува. Създадена е организация за своевременно подаване на информация по отношение нивото на реките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари