Николай Витанов: Обстановката се влошава, вече има и виолетово на картата

303
Делта вариантът удря с по-голяма сила по-младата част от населението
Делта вариантът удря с по-голяма сила по-младата част от населението

Делта вариантът удря с по-голяма сила по-младата част от населението. Това обяви математикът проф. Николай Витанов във фейсбук профила си.

По думите му обстановката се влошава.

Данните на математикът показват още, че нараства броя на жълтите зони на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.

„Жълтото расте, мерки почти никъде няма. Луната спи. А какво ще стане през следващата седмица?“, пише проф. Витанов.

Той констатира още, че вече на картата се появяват и области в оранжево - Бургас и Велико Търново, което е ниво 3 от 4-степенната скала на здравното ведомство по разпространение на коронавирусната инфекция. Математикът е изчислил и карта на риска по неговата методология и показатели. Според нея вече има две области във виолетово – Велико Търново и Търговище, а други ги гонят, като риск от бързо разпространение на заразата.

„Където е жълто, все още е спокойно и с минимално внимание, животът си тече нормално. Където е червено, вниманието трябва да е повечко, но проблеми все още няма. Е, където е виолетово, проблеми вече има. Отбележете - и двете тия области бяха дестабилизирани с масивен внос на зараза там. Ами това е положението“, пише математикът.

Проф. Витанов е направил и прогнозна карта за 14-дневната заболеваемост. Според нея зелено няма, червеното вече е повече от оранжевото. В червено ще светят 15 области, а в оранжево 13. Той е изчислил, че базовото репродуктивно число днес е 1.533.

„Надвишихме стойността на пролетната вълна, където максимума беше на 1.44. Очаква се разширяване на обхвата на заразата, прехвръкване на активните случаи покрай километричната табела 20 000. Броят на хоспитализациите и случаите в интензивни отделения ще нараства“, пише проф. Витанов.

Той предупреждава, че ще нарасне и смъртността.

НОЩ го няма, КОЙ е виновен сега за високата смъртност. Кривата ракета или косматият Космос? Някой от тях ще да е. Нали знаете, че смятам индекса на позора. Когато починалите стигнат 18 800, този индекс ще стане 200. Тоест нещо ще се е увеличило 200 пъти. Тогава ще ви напиша нещо интересно. За кривата ракета, косматия Космос и за некои силно разбиращи доценти“, коментира още математикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари