Николай Василев: Има държавен комунизъм - все повече харчове на калпак

0
По думите му политиките на кабинетите в последните три години са силно проинфлационни, а не антиинфлационни
По думите му политиките на кабинетите в последните три години са силно проинфлационни, а не антиинфлационни Видео: NOVA

По думите му политиките на кабинетите в последните три години са силно проинфлационни, а не антиинфлационни

През последните години е направено малко в подкрепа на бизнеса. Балансът е силно нарушен в полза на популизма и синдикализма към изкуствено административно повишаване на доходите. Неслучайно икономическият растеж за миналата година засега е около 1.8%, което е близо до нула. Това коментира в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Според него по-висок икономически растеж се постига с много мерки и реформи в комплект, а такива няма. „Основната роля на държавата, според сегашните управляващи, е да раздава пари на калпак, основно за социални разходи, както и за повишение на минималната работна заплата. Политики за привличане на инвестиции почти няма, липсва облекчаване на регулаторни режими, приватизация, концесии... Но има държавен комунизъм - все повече харчове, държавни предприятия, по-голяма роля на държавата в икономиката. Това не е никаква градска десница, това си е градска левица”, коментира Василев.

По думите му управляващите ни вкарват в много „криви огледала". „Хвалят се с противоположни неща. Първо казват, че големият дефицит е по-добър от балансирания бюджет, после се хвалят с балансиран бюджет и накрая правят голям дефицит. След това пък казват, че дефицитът е само 2.2%", каза още Николай Василев.

Според него наличието на инфлация няма никакво отношение към бюджетния дефицит.

През цялата 2022 г. задавах един въпрос: къде отидоха 9 млрд. за 9 дни? Отговориха на 10 юни, когато падна правителството, с една малка табличка, в която имаше имена на министерствата и данни за това кое колко е получило, но сумата пак не излизаше с 600 млн. лева”, добави Василев.

Той бе категоричен, че държавата не изпълнява капиталовите си разходи.

По думите му политиките на кабинетите в последните три години са силно проинфлационни, а не антиинфлационни. „Сегашните хора дойдоха на власт при нулева инфлация през лятото на 2021 г.”, подчерта Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари