Николай Събев: Какво става бе, хора, къде са ни парите?

7
Сега, след като днес президентът връчи мандата за съставяне на правителството на "Продължаваме промяната", остава да видим ще разберем ли къде са ни парите...
Сега, след като днес президентът връчи мандата за съставяне на правителството на "Продължаваме промяната", остава да видим ще разберем ли къде са ни парите... Видео: Беновска пита - Радио К2

Припомняме едно интервю на Николай Събев, дадено пред Илиана Беновска във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти октомври 2021 г.

Тогава Събев, създател на ЕКОНТ, кандидат за 47 НС от ПП ПП, заяви: "Аз съм лидер, имам здрави „топки“ и попита "Какво става бе, хора, къде са ни парите?".

Сега, след като днес президентът връчи мандата за съставяне на правителството на "Продължаваме промяната", остава да видим ще разберем ли къде са ни парите...

Ето за какво си говориха Събев и Беновска преди малко повече от месец:

Защо да гласуват избирателите за „Продължаваме промяната“?

Да видим каква полза могат да имат слушателите и зрителите от нашия разговор, само 13 дни до „деня на мълчанието“. Защо трябва да гласуват за „Продължаваме промяната?“, попита водещата Илиана Беновска. Николай Събев отговори, че ПП се ангажират с няколко конкретни неща, за да можем най-накрая да имаме едно икономически развито общество с перфектни обществени отношения. Той подчерта, че още от първия си ден в парламента ще работят за това да имаме гражданско общество. „Българите от 30 години чакат да бъде направено и ние обещаваме, че ще бъде направено!“, категоричен бе Събев.

„Не преувеличавате ли, че 30 години българите не са виждали нищо?“, попита Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че 30 години публичният сектор не е бил развиван по никакъв начин. В момента той е в окаяно състояние. Всеки ден излизат данни как фиктивно се дават пари за ремонти и строежи и как се разхищават обществени средства. Всеки, който ползва публична инфраструктура и се сблъсква с администрацията, може да го потвърди.

Какво е научил от хората по време на предизборната си обиколка?

„Вас ви спрягат за бъдещ транспортен министър, аз не искам да влизам в адвокатска роля строени ли са пътища, има си съдебни органи, те ще го решат това нещо. На вас, ако станете министър, дай Боже, ще трябва да участвате в доказването на тези твърдения. Но искам да Ви питам за вашата обиколка, вие от „Продължаваме промяната“ открихте кампанията пред НБКМ и обиколихте цялата страна. Какво Ви казаха хората?“, попита Беновска.

Николай Събев разказа, че пътувайки между два областни града, Силистра и Разград, без малко да спука гума, влизайки в голяма дупка. Хората казват, че им е трудно да пътуват по такива пътища. Политиците всеки 4 години обещават някакви неща, но след това ги забравят. Малките градове и селата опустяват, младите нямат нормална и стабилна работа и бягат. Това са нещата, които тревожат хората.

Николай Събев подчерта, че само с лозунги нещата няма да се променят към добро. За да се върнат младите хора, трябва да им се създадат условия. Трябва да има възможност за хубава и интересна работа, социална среда, да се строят детски градини и училища, добро здравеопазване и т.н.

Той заяви: „Аз си мислех, че зная как стоят нещата в България, но тази обиколка вече ми помогна да ги чуя от позицията на човек, който си задава въпроса, ако обещая на тези хора, те ще ми повярват ли? Мога ли наистина да направя това, което обещавам? Или ще съм поредният политик, който обещава, който казва „слуги трябват на народа“?

Замислих се защо дълго време бягам от думата политик и не искам да се идентифицирам като политик? В БТВ ми зададоха въпроса ляв ли съм или десен, малко в стил бай Ганьо при Иречек, „ти консерва ли си, или либерал“. Аз им отговорих – аз съм занаятчия, аз обещах, че мога да свърша една работа, моята експертиза е логистика, микро и макроикономика. Аз мога да свърша някаква работа, но не се идентифицирам като политик и едва тази сутрин прозрях, че не искам да работя като политик, не искам да работя с политици. Аз искам да работя с държавници, с хора, които наистина ги интересува какво се случва в България!“.

Николай Събев заяви, че неговата кауза е да започне да създава едно будно гражданско общество, което да не чака 4 години до изборите, за да накаже управляващите, а да може още от първия ден на управлението да задава въпроси и да получава отговори. Трябва да има топла връзка между гражданското общество и институциите.

Поканата от страна на Асен Василев към Бойко Борисов да се явят на дебат

Водещата показа на госта своя подарък. Той отговори, че изглеждат като портокалчета. Тя продължи: „По-метафорично погледнете – две „големи топки“!“. Събеседникът ѝ отговори: „Добрия американски израз „имаш ли здрави топки“. Мен ме проверяват 30 години вече, много хора се опитват да подчинят развитието на бизнеса ми на други лични интереси. Ето ме на, „подчинен“ съм, ерго, имам „топки“, нали? Как мислите?“.

Беновска попита: „Имате ли и Вие „големи топки“ като Асен Василев, който си позволи да покани експремиера на България 10 години Борисов на дебат. Имате ли и Вие „големи топки“?“. Николай Събев отговори, че за дебат е готов винаги. Той обясни, че поканата на Василев за дебат е била по повод думите че „този, който споменава 8 милиарда кражби, е неграмотен“. Самият Събев е разговарял доста дълго с Асен Василев за тези кражби и смята, че Василев е изключително подготвен да говори по тази тема публично. Събев беше категоричен: „Всъщност това е поканата и трябва да имаш „големи топки“, за да кажеш – аз го установих и съм готов публично да дискутирам всичко, свързано с тези констатации! Което е достойна и почтена позиция!“.

Произнасянето на КС по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

„Пускам Ви едно напомняне за Асен Василев, след което ще продължим!“, продължи Беновска и пусна коментара си от 25-ти септември 2021 г.:

Беновска: Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

Кирил Петков и Асен Василев обявиха политически проект „Продължаваме промяната“.

Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

Асен Василев: Кандидатът ни за президент е г-н Румен Радев!

И се сетих за песничката „Мърльо Писанче“. Асен Василев ли издигна Румен Радев за президент, или Мърльо Писанче-то зад гърба му го направи?!

Мърльо, мърльо писанче, - Асен Василев

със червено герданче, - Асенчо

сините му очички - Василев

светят като звездички. - Румен Радев

И се сетих и за песента „Заблеяло ми агънце“, когато, пък, Кирил Петков, добави:

Кирил Петков: А, за президента Радев само да Ви кажем, защото пак се пита. Това не е президентска партия! Не е!

Заблеяло ми агънце - Кирчо Петков

в Тодорови - РуменРадеви - кошари,

като му агне - Кирчо Петков

заблея, цяло му стадо - Мая Манолова, Христо Иванов - разблея.

Тодор - Румен Радев - на агне Кирчо Петков - продума:

Агънце - Кирчо - байно рогато, защо си жално заблея, - с Асенчо Василев -

та ми стадото - Мая Манолова и Христо Иванов - разблея?

Дъл не ти трева зелена, - Харвард - или ти вода - България - не стига?

Кирил Петков ли издигна Румен Радев, или Агънцето зад гърба му?

Кирил Петков: Ние много го харесваме Румен Радев, защото за последните 3 месеца, когато той каза: „Имате пълна свобода за действие, правете и действайте, както мислите, че е най-добре за България“ – нито аз, нито Асен не получихме нито един телефонен разговор, за да ни каже: „Не правете това или наемете този“. Не! Той ни даде тази свобода и общите принципи, в които сме управлявали заедно с нашите колеги от служебното правителство - мисля, че са общи и за него.

Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

Аз съм Беновска. И питам.

Беновска продължи: „Годни ли са момчетата Кирил и Асен, или тези котенца и агънца зад гърба им ги дебнат?“. Николай Събев отговори, че в едно демократично общество политическите шаржове и атаки са позволени средства, стига от това да има полза за тези, които го правят. Той продължи: „Аз не виждам никакъв ефект и полза, защото отново се връщам към предишните си думи.

30 години политиката в България се крепеше на една много проста стратегия – да омаскаря политическия си противника! Аз не виждам разлика между това, което е написал Алеко Константинов преди толкова години и това, което се случва сега с кампаниите срещу хора, които дълбоко уважавам! Президентът Радев, Кирил Петков и Асен Василев са почтени хора и аз изпитвам дълбоко уважение към тях!

Тези шаржове по никакъв начин няма да коригират отношението ми към тях! Ако искате да проверите дали имам топки, проверявайте и с други шаржове срещу мен, да видим как ще реагирам, колко ще се изнервя, как ще Ви „трясна“ телефона или нещо такова. Вие се опитвате да търсите сензацията, това е окей, търсете я, Вие сте журналист. Търсите възможност да проверите характера на хората, с които говорите, по различен начин. Аз казвам окей, имам уважение към Вас!“.

Беновска се обърна към Събев: „Миналия път Ви подарих конституцията, защото това е основното нещо, което всеки гражданин на България трябва да спазва!“. Събев отговори, че това е много хубав подарък, самият той чете конституцията и ще я носи винаги със себе си, ако бъде избран за народен представител. Водещата попита:

„Но нарушиха ли конституцията Кирил Петков и Румен Радев и къде виждате манипулация в решението на КС?“. Събеседникът ѝ отговори, че вижда манипулация в начина, по който се разглежда този случай. Той продължи, че разбира правото и законите по един много практичен начин.

Правото трябва да защитава обществения и личния интерес. Събев беше категоричен: „Правото трябва да ми дава възможност аз, лично, като физическо лице и предприемач, да се чувствам спокоен какво се случва в тази държава, какво се случва с моите данъци, докъде стига наглостта на тези, които имат право да бутат моите данъци. Ние с Кирил и Асен имаме морално споразумение за почтеност. Съгласно този договор, „когато те имат съмнения, че аз бих могъл да натрупам средства, свързан с моите постове, позиции в държавното управление, те да ми зададат въпроси и аз да им отговоря искрено“.

Аз ще се възползвма от правото си на гост, за да кажа с какво влизам в парламента и за какво много искам тази конституция да бъде приложена. За последните 10 години личен данък и данък общ доход, който е платило лицето Николай Събев, данък общ доход, осигуровки в размер на 56 326 146 лева и 3 стотинки. За 10 години само аз, без да броя корпоративния и друг данък!“.

„Честно изкарани пари ли са това?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е най-проверяваният човек в България, защото има много хора, които не искат той да бъде чак толкова независим, когато взима решения за компанията си. Затова непрекъснато е проверяван като физическо и юридическо лице. Той добави, че под формата на данъци фирмите му са платили 156 милиона лева за 10 години. Събев попита:

„Добре, имаме конституция, имаме лостове, по които аз, като гражданин, трябва да мога да задам въпроса – къде ми отидоха парите бе, хора? Защо, когато аз съм платил 55 милиона от моите си, личните ми пари, данък към обществото, в крайна сметка да бъда принуден да се чудя как да намеря още 200 000 лева за болницата в Русе, която има нужда от животоспасяващи апарати.

Аз ги дадох и ние още преди две години купувахме такива апарати.

Аз си търся правата, като гражданин на републиката. Къде са тези конституционни съдии, къде е прокуратурата. Къде е прокуратурата, когато преди няколко дни Бойко Борисов казва, че всичките 50 000 човека, които през последните дни се ваксинират, били ваксинирани с ваксини с изтекъл срок на годност? А по повод Кирил, ние всички тези неща ги знаехме защо стартираха, защото той започна да затваря кранчетата на тези, които крадяха. Той влезе в ББР, той влезе в ДКК и като го видях какво прави си казах – това момче знае какво прави. Защото оттам изтичат парите ми и по никакъв начин средствата за масова информация не ми помагат.

Аз питам всички избиратели – какво става бе, хора, къде са ни парите? Докога ще позволяваме хора да ни лъжат и да казват – Радев не става? Как да не става? Той е единственият, който защити българския интерес, когато атакуваха президентството, когато ни натиснаха да решаваме македонския въпрос. Тогава той каза – хора, нека да се уважаваме, имаме договор, нека да го изпълним. Единственият българин, който се държеше като държавник през последните години, е той. Защо да не го подкрепя? Какви агънца, какви котенца, Илиана? Аз съм много благодарен, че ми задавате тези въпроси, страхотно се чувствам!“.

Беновска се обърна към госта си: „Много Ви благодаря за този много смел разговор, давате заявка за влизане в политиката на един много смел, твърд и същевременно много остроумен и дипломатичен човек. За котенцето и агънцето не съм го измислила, те бяха зад гърбовете им!“. Събев отговори: „Има доста млади момичета в щаба, не знам! Те са много интелигентни!“. Водещата добави: „И разбрахме, че ще подкрепите и президента Радев!“. Николай Събев отговори: „Ще го подкрепя с отворено сърце и призовавам – хора, гласувайте за държавници, престанете да гласувате за политици!“.

„Ще се видим вероятно на политическия терен вече, ще издържите ли на котенцата и агънцата?“, попита Беновска. Николай Събев отговори: „Вие сте ми любимият журналист, обещавам, че винаги ще бъдат информирани всички ваши слушатели и зрители!“.

Така завърши разговорът между Николай Събев и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти октомври 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари