Николай Събев: Добре е таксиметровият бранш да се дигитализира

0
Около сделката на „БДЖ – Трансимпекс“ има доста въпроси
Около сделката на „БДЖ – Трансимпекс“ има доста въпроси Снимка: БГНЕС / Архив

Около сделката на „БДЖ – Трансимпекс“ има доста въпроси

Министърът на транспорта Николай Събев смята, че около сделката с имота на дружеството „БДЖ – Трансимпекс“ има доста въпроси. Пред Комисията по транспорт в парламента той заяви, че ресорното ведомство се опитва да защити държавния и обществен интерес.

Припомняме, че в сряда от пресцентъра на ведомството разпространиха съобщение, в което се намесва и името на Илиян Филипов – собственик на най-голямата транспорта компания „ПИМК“. Според ведомството фирма, в която той е съсобственик, държи вече 65% от капитала на „БДЖ – Трансимпекс“, а Съветът на директорите е искал да продаде апетитен имот, разположен около Централна гара, на много ниски цени. Имотът е непаричната вноска на БДЖ при създаването на въпросното дружество преди години.

Филипов отрече обвиненията и видя в тях целенасочена атака от министъра заради организираните протести на бранша и исканата оставка на Събев, предаде Economic.bg.

От своя страна, ресорният министър даде подробности около събитията по време на изслушване в комисията. Въпросът дали министерството е защитило интереса на БДЖ дойде от Стефан Мирев (ГЕРБ – СДС). Министърът посочи, че през февруари е депозирано писмо от дружеството до „Холдинг БДЖ“, в което се предлага акциите на БДЖ да се изкупят. По думите на Събев Холдингът първоначално е взел решение това да бъде направено. След като обаче информацията стигнала до самия Събев, той прекратява предприетите действия.

Последвала проверка относно това какви са правата на БДЖ в предприятието. Според устава дружеството може да е член на УС само през първите три години. Събев коментира, че през март месец е изпратил генералния директор на Холдинга Ангел Стоянов да се срещне с управителния съвет, „за да може ние да сме гарантирани и защитени“. Управителният съвет обаче не бил склонен на преговори. Така че стигнало до разпореждането на министъра управляваното от него ведомство да се обърне към адвокатски кантори, за да се защити държавният интерес.

"През април и началото на май започнахме да работим по-активно. Преди два дни бе готов правният анализ, с който може да подадем жалбите. Има и граждански искове към членовете на УС за нарушени интереси на акционера“, посочи Събев.

Министърът смята, че „в цялата тази сделка им доста въпроси“. Той изтъкна, че от момента, в който е бил информиран, е отказал продажбата на акциите и всякакво прехвърляне по номинал. Събев заяви, че би било много добре БДЖ да изгради общежитие на терена, „от което има крещяща нужда“. Министърът заяви, че се бори за последното парче земя, което да не бъде разграбено, както се е случило в миналото.

„Успели сме навреме да спрем процедурите и сме дали публичност, за да предотвратим продажбата на трети лица. Не знаем каква е причината УС да създава дъщерно дружество и да приеме за капитал апортна (б.р. – непарична) вноска земя, която е оценена на 60 евро квадрат. Ние сме предприели действия да защитим държавния интерес“, заяви Събев.

Мирев заяви, че се надява действията на министерството да не се дължат на факта, че фирма „ПИМК“ е активен участник в протестите. Според депутата от ГЕРБ-СДС става въпрос за търговски спор, за който ресорното ведомство е сигнализирало прокуратурата.

„Тези действия са с дата март месец тази година, протестите започнаха на 10 май. Моите действия за забрана са от март месец. Дали не бъркате причината със следствието“, контрира министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Баба Илийца
    Мечтай си дядо Спчоу за дикитализатсиа. Миризматъ на пръст е осезаема вечи а?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари