Николай Радулов: МВР разкрива едва 7% от престъпленията

0
Някои хора в МВР получават по 15 000 лева месечно, разкри експертът по сигурността
Някои хора в МВР получават по 15 000 лева месечно, разкри експертът по сигурността Снимка: БГНЕС

Някои хора в МВР получават по 15 000 лева месечно. В същото време човек с 20 години служба - 1700 лв., а си рискува кожата, разкри експертът по сигурността

Тежко убийство в София беше разкрито само за дни.

"Когато иска, полицията може да работи бързо, особено при подобен тип убийства, които аз квалифицирам като битови. Това се случва в условията на много сериозно гражданско недоволство - след домашното насилие, убийството в Цалапица. Хората са много изнервени", коментира експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР проф. Николай Радулов в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че започнатите рокади в МВР допълнително са накарали полицаите да работят по-бързо и качествено. Проф. Радулов определи рокадите по върховете в системата като "реполитизиране на МВР".

"Това отговаря на плана на сегауправляващите, който изслушахме в записа, предоставен от Радостин Василев. Всичко се извъръшва както го чухме в записа. Това ще доведе до нови проблеми, свързани с недостатъчна компетентност. Хората от средите казват - "не искаме да ни повишат, ако съм началник на районното, ще си отида след 3-4 месеца", даде пример експертът по национална сигурност.

По думите му смените в ОДМВР се правят заради предстоящите избори.

"В записите се казва - "трябва да направим избори с наши служби и наше МВР". Виждаме опит да бъде използвано реполитизираното МВР в полза на някой на тези избори. Има много места, на които непрекъснато по време на изборния процес се подават сигнали, от МВР зависи дали ще се реагира на тях", каза проф. Радулов.

Бившият секретар на МВР коментира статистиката, която ведомството отчита за разкриваемостта на престъпленията. Официалните данни показват, че 47% от престъпленията са разкрити.

"В момента се твърди, че престъпността е около 82 000 извършени престъпления, релано те са минимум 3 или 4 пъти повече. По нерегистрираните престъпления не се работи. Така има разкриваемост 6-7%", показват изчисленията на проф. Радулов.

Гостът уточни също, че тези 47% са отчетени като разкрити случаи с открит извършител, но поне половината от делата падат и заподозрените биват освободени.

Като проблем в системата на МВР проф. Радулов посочи подготвеността на разследващите полицаи. А "голяма част от делата падат в съда заради некачествена работа и прибързаност".

Експертът по сигурността коментира, че рокадите в МВР се правят немотивирано.

"Този начин на разчистване на двора - нямаме достатъчно качествена причина, която да ни се покаже защо се махат, няма и качествена причина защо се назначават нови", добави проф. Радулов.

Във връзка с възнагражденията в МВР той подчерта, че има огромна разлика между заплатите на полицаите, които работят на терен и тези зад бюро.

"Голяма част от ръководните служители получават 3 000 - 6 000 лв., плюс средства по европейски програми, някои хора в министерството получават още 5 000 - 6 000. Така някои хора в министерството получават по 15 000 лв. месечно. В същото време човек с 20 г. служба - 1700 лв., а си рискува кожата. Полицаите са недоволни не защото са бедни, а защото виждат как тези над тях са с пълни джобове", заяви проф. Радулов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Браво
    Престъпността не е висока както твърди тъй наречения експерт.Делът на имуществените престъпления намалява и там латентност няма защото се издават всякакви бележки за застраховки.Повечето кражби на мобилни телефони всъщност са изгубени телефони.Преоблсдават много кражби на велосипеди и вещи без надзор.По лошото е има ръст в наркотици и срещу личността а там винаги има извършител.Така че професорът бърка .Нивата дори са по ниски от години ама информацията е повече защото е безплатна и на готово от МВР.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари