Николай Радулов: Голяма част от средствата от ЕС за укрепване на границата ни са откраднати

0
Българският Меси преди 10 г. каза, че всичко е извършено и трябва да се измаже една постройка на "Капитан Андреево", заяви Емануил Йорданов
Българският Меси преди 10 г. каза, че всичко е извършено и трябва да се измаже една постройка на "Капитан Андреево", заяви Емануил Йорданов Снимка: Bulgaria ON AIR / стоп кадър

Българският Меси преди 10 г. каза, че всичко е извършено и трябва да се измаже една постройка на "Капитан Андреево", заяви Емануил Йорданов

Очаква се окончателното решение дали България ще стане член на Шенген или присъединяването на страната ще бъде отложено.

"Най-вероятно следващата есен ще бъдем приети в Шенген, има причини за това, което се случва. Ние гордо заявяваме, че сме изпълнили всичко - модерните информационни системи са част от концепцията на ЕС за умна граница. Но досега сме минали проверките за ключалката на вратата само. Това е като да имаш умна къща, да сложиш умна ключалка, а прозорците ти да са отворени и да влиза, който иска", даде пример експертът по сигурност Николай Радулов в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че зелена светлина за Шенген ще имаме, когато докажем, че границата не е пропусклива или поне да пропуска по-малко мигранти.

"Границата ни трябва да предпази от хора с нередовни документи, контрабандисти, тя в момента не гарантира невлизането на неидентифицирани хора в ЕС. И Австрия и Нидерландия си патят от мигранти и е естествено тяхното негодувание", коментира бившият главен секретар на МВР.

Но добави, че все пак двете страни биха могли да направят отстъпка, както при влизането ни в ЕС.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов посочи коя е основната причина за отпора срещу членството ни в Шенген.

"Когато ЕС в цялост признава, че сме изпълнили техническите критерии, а две страни са против, това означа зле свършена работа от страна на политиците. Ние имаме ситуация, при която българският Меси преди 10 г. каза, че всичко е извършено и трябва да се измаже една постройка на "Капитан Андреево". Нямат необходимия контакт с колегите си от другите държави, поради това има проблем. Когато говоря за вина на политиците - нямам предвид това, което се върши в България, а това във външнополитически план. От Нидерландия не са дошли, защото очевидно контактът някъде и скъсан", заяви Йорданов.

Убеден е също, че политическата ситуация в страната също допринася за колебанията за приемането ни в Шенгенското пространство.

А Николай Радулов допълни, че голяма част от средствата от ЕС, дадени за укрепване на границата, са били откраднати.

"Трябва да се поработи по обезпечаване на границата - повече от половин милиард лв. са дадени за укрепване на границата, поне 300-400 млн. лв. И половината от тези пари са отишли в нечии джобове. Корупцията не позволява да се укрепи границата", убеден е експертът по национална и международна сигурност.

Той подкрепи употребата на оръжие от страна на българските гранични полицаи, когато патрулираща двойка бъде атакувана от 50-60 мигранти.

Гостите не изключиха акциите на МВР от последните дни да са свързани с упреците към страната ни за несправяне престъпността и корупцията.

А очакванията им са за сериозни резултати след гръмко обявените полицейски мероприятия.

"Възможно е това да е свързано със заявлението, че организираната престъпност е силна и корупцията действа в България. Може с тази акция да се демонстрира преди днешното заседание, че се взимат мащабни мерки. Но досега заловените са с малко марихуана, а "бялото" предполаган кокаин и хероин. Интересно е да видим дали в Студентски град ще има нещо, защото се знае, че това е голямо депо за наркотици", сподели Радулов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Бай Чеп
    Проблема е, че им казвате "мигранти"! Когато имаше държава и държавната граница се охраняваше от гранични войски, такива талибани бяха "нарушители на държавната граница" и се стреляше на месо! Я сега гръмни някой мангал - Скайнюз, Евронюз...Джендърнюз, БХК, Америка за Америка...В джендърсъюза - толкова, пускай ги на германците и си барай чепа!
  • 6
    2
    daskal
    Никога няма да разберем кой и как краде милионите. Проблемът не е в крадците, а в тези които трябва да ги изобличат и осъдят.
  • 4
    1
    Хан Крум
    Еми щом са откраднати патрона в главата на семейстата на тея по това време и да реве над труповете им да връща парите! С шибаняци грубо се играе!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари