Николай Николов: Единствено Веселинов може да спечели балотажа срещу Стоилов!

1
Николай Николов е управител на социологическа агенция "Барометър България"
Николай Николов е управител на социологическа агенция "Барометър България"

43 - годишният Николай Николов е управител на социологическа агенция "Барометър България". Завършил е СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Политически науки" през 2002 г. С дългогодишен опит в политическите изследвания и анализи. Женен с едно дете. Има реален поглед върху ситуацията в големите български градове и следи развитието на политическата среда в България.

- Господин Николов, в проучванията на „Барометър България“, Русе се оказа на челно място по корупция? Бихте ли коментирали резултатите?

 Направихме общо три изследвания сред пет от най-големите градове в България – София, Пловдив, Стара Загора, Русе и Велико Търново. Изненадващо се оказа, че Русе е не на челно, а направо на първо място по отношение на корупцията, и то, може да се каже – убедителен фаворит! И това не е от днес, или от вчера. Проучванията бяха направени през юни и юли, август и септември и резултатите бяха категорични! Обаждахме се на различни хора и според отговорите им на нашите въпроси, се опитахме да пресъздадем картината на нивото на корупция в тези пет града. Русе си беше убедително на първо място по този проблем!

- А кои области на обществения живот попаднаха във вашето изследване – Община, Областна управа, различни институции, администрацията на различни нива?

По телефона задавахме различни въпроси на 700 – 800 души от всеки град. Хората се сблъскват с корупция на различни нива, при работа и с различните институции, но най-вече в общината. Проблемът е голям и в митниците, по-специално в Русе и Стара Загора. Интересното е, че Русе беше на първите места по всеки един показател, нещо, което рядко се случва. Явно, крайдунавският град е своеобразен „еталон“ за корупция!

- А от какво по-точно се оплакваха хората?

Мина доста време, но за Русе ми се е набил в мозъка, някакъв „Преместваем обект“, който така и не бил съборен! Хората се оплакваха, че някой закриля някаква местна „клика“, която се лансира от общинското ръководство, печели различни поръчки. Все пак не съм от Русе, вие си знаете по-добре! Второ – спомням си, че хората се чудеха, къде да оставят колите си, като дойдат да гледат концерти, или спортни събития, в новата зала, открита през това лято? Според тях, съоръжението, за което толкова много се пише и говори, засега не разполага с паркинги?

- А какви са нагласите около предстоящия местен вот? Ще спечели ли някой в Русе от първия път, или ще се стигне отново до балотаж за кметския пост?

Най-вероятно, събитията ще се разиграят отново, както и преди четири години. Със сигурност ще има балотаж. Вероятно, единият участник в него ще бъде сегашният кмет Пламен Стоилов. Въпросът е, кой ще бъде неговият съперник? Почти сигурно това ще е Искрен Веселинов, но при ниска активност все още теоретичен шанс има и Божидар Йотов?

- А кой има реалните шансове да спечели на балотажа срещу Стоилов?

Смятам, че Йотов няма да разполага с достатъчна подкрепа, ако се изправи на балотаж срещу сегашния кмет. Той разчита само на своя електорат - БСП и това няма да му стигне. В същото време, Искрен Веселинов се явява своеобразна обединяваща фигура за десните, каквато нямаме дори ние в София. Зад него ще застанат още много гласове, които вероятно ще се разпилеят между други десни кандидати на първия тур, но на втория ще се обединят срещу сегашното статукво в Община Русе. Затова смятам, че неговите шансове спечели са много по-големи от тези на Йотов! Искрен Веселинов е единственият реален съперник, който може да спечели балотажа срещу настоящия кмет Пламен Стоилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари