Ще питат Иван Гешев за незаконните подслушвания

0
Комисията за незаконно подслушване ще иска обяснение за правното основание на преписка за "насилствено сваляне на властта"
Комисията за незаконно подслушване ще иска обяснение за правното основание на преписка за "насилствено сваляне на властта" Снимка: Георги Димитров, Дарик

Комисията за незаконно подслушване ще иска обяснение за правното основание на преписка за "насилствено сваляне на властта"

"Временната парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г. и незаконно подслушване на граждани ще "призове" следващата седмица за обяснения главния прокурор Иван Гешев".

Това каза пред медиите председателят на комисията Николай Хаджигенов, предаде Дарик.

Целта ще бъде главният прокурор да обясни правното основание за образуването на преписка по чл. 95 от НК за "насилствено сваляне на властта чрез въоръжено въстание. "Ще го питаме всичко. Той има задължението да ни каже", допълни той.

Хаджигенов предположи, че главният прокурор няма да дойде в комисията, въпреки че "няма право да откаже", но "Иван Гешев е като Бойко Борисов, няма да дойде, както Борисов игнорира парламентарната република".

Хаджигенов добави, че за обяснения ще бъдат призовани в комисията още тогавашните главен секретар на МВР и началник на СДВР, както и служители от отделите "Контратероризъм" на ГДБОП и ДАНС и на вътрешна сигурност, които са работили по прокурорската преписка, по която са били подслушвани граждани, журналисти и политици.

Николай Хаджигенов съобщи още, че комисията ще подготви междинен доклад за фактите, които е разкрила. Той няма да бъде секретен, а в него ще има обобщение на постъпилите данни. Вероятно е и да бъде представен пред комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС.

Той съобщи също, че МВР са изпратили днес три тома с данни във връзка с протестите. В тях има информация, свързана и с журналиста Димитър Кенаров, който обяви, че му е бил нанесен побой от полицаи по време на протестите. Комисия на СДВР е установила, че спрямо Кенаров са били използвани незаконосъобразно - сила и помощни средства, както и че е задържан в нарушение на закона, като е бил записан в Пето РУ като "поканен" т.е. "нарушени са му всички права", коментира Хаджигенов.

При предходното заседание на комисията Хаджигенов каза пред медиите, че има данни за почти 1000 подслушвани граждани, сред които журналисти и политици, като засега са потвърдени имената на над 130.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук