Николай Денков: Всяка критика на Борисов към правителството е критика и към хората на ГЕРБ

0
Всички министри са били одобрени съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ, припомни той
Всички министри са били одобрени съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ, припомни той Снимка: БГНЕС

Всички министри са били одобрени съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ, припомни той

Какво се случва с цените на горивата и може ли те да доведат до трус в (не)коалицията, след като притеснения изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в събота и отправи критики към правителството?

Притеснително е това, което става с горивата. Без никакво основание, спекулативно, във времето, когато хората пътуват най-много, започват да се вдигат изненадващо цените с по 30-40-50 стотинки, каза Борисов във врачанското Лиляче. Според него това се дължи на слаб контрол, на монопол. Аз считам, че тук правителството търпи големи критики, защото това са стотици милиони, източени от джобовете на българите през нафтата и бензина, каза Борисов.

Пред “24 часа” премиерът акад. Николай Денков обаче даде пример с цените на горивата в Румъния, където са по-високи от българските средно с 10 стотинки. Много ясно трябва да се каже, че цените в България се определят от цените в региона. Това, което хората виждат на колонките по бензиностанциите, зависи от международните пазари, разясни Денков.

В действителност чак до 50 стотинки за литър поскъпване през лятото не се е стигнало, но то все пак е значително това лято, сочат данните. За юли НСИ отчита само 0,6% поскъпване на масовия бензин А-95 и 0,5% на дизела, но то значително се ускори в първите дни на август.

Още в първата десетдневка на август литър бензин поскъпна с 13 стотинки, достигайки средно 2,69 лв., а към момента в някои големи вериги бензиностанции се продава дори за 2,81 лв. Средната му цена е 2,75 лв., което означава, че от средата на юли досега поскъпването е с близо 10%. Дизелът, който в последните месеци струваше по-евтино от бензина, поскъпва дори още по-ускорено - с близо 30 ст. за месец до средна цена от 2,74 лева.

Мини ценови шок има и при пропан-бутана заради връщането на ДДС. В началото на този месец само за седмица от 89 ст. той стана 1,12 лв., а по някои бензиностанции в момента се продава и за 1,17-1,19 лева.

В момента има видимо покачване на петролните котировки заради по-голямата консумация в Китай и намалените запаси на САЩ. Това е причината петролът да се задържа над 85 долара за барел. Наскоро Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация успокои, че няма изгледи бензинът да скочи до миналогодишните 3,50 лв. за литър, когато се наложи правителството да плати от бюджета отстъпка от 25 ст. за всеки литър купено гориво.

Освен за цените на горивата Борисов критикува в събота правителството и партньорите си от ПП-ДБ заради кадрови рокади и заплаши да развали сглобката. Упреците му към управлението били много и чакал да мине ваканцията, за да разговаря с ПП по различните проблеми и най-вече “поголовната смяна на кадри”. Дори предупреди, че заради това ГЕРБ може да се оттегли от кабинета.

Лидерът на ГЕРБ акцентира и върху липсата на ремонти и строителство на пътища, обвинявайки за това ПП, откъдето е регионалният министър Андрей Цеков. Всичко, което ремонтират сега, е минимум два пъти по-скъпо от уж корупцията преди 3 г. при ГЕРБ, каза Борисов.

Причина за гнева му всъщност стана рокада, извършена от министъра на икономиката Богдан Богданов - в петък той е сменил целия борд на Държавната консолидационна компания, без да се допита до партньорите, въпреки договорката такива смени да се правят след лидерско съгласуване. Самият министър запази мълчание през уикенда, но се очаква да отговори на Борисов днес.

Ако Борисов иска да си говорим, винаги може да ми вдигне телефона, а не през медиите, каза обаче съпредседателят на ПП Кирил Петков в Благоевград вчера. Той направи аналогия, че неговото правителство през 2022 г. е паднало главно заради обществените поръчки за ремонт на пътища. И запита дали сега същите икономически интереси ще започнат да клатят и сегашното.

А премиерът акад. Николай Денков припомни задочно на Борисов, че всички министри са били одобрени съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ, дори сменили някои с хора, предложени от партията на Борисов. Следователно всяка критика на Борисов към правителството е критика и към хората, номинирани и одобрени и от ГЕРБ, допълни премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Борисов, да му ЕПМ!
  • -1
    1
    Аз
    Меката китка пак се иаказала неподготвена...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари