Никола Минчев: Не знам защо Кирил Пеков избра този момент да се откаже от имунитета си

0
В крайна сметка и преди е заявявал, че не се притеснява, коментира депутатът
В крайна сметка и преди е заявявал, че не се притеснява, коментира депутатът Снимка: Facebook / Никола Минчев

В крайна сметка и преди е заявявал, че не се притеснява, коментира депутатът

С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това е едно необходимо отстраняване и това може да е само началото. От тук нататък, за да даде съдебната реформа дълготрайни резултати така че да не ни се налага с всеки избор на главен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през следващите 7 години ще бъде един ангел - това не трябва да се случва и трябва да минем през много тежки реформи, които включват и Конституцията и законовата рамка, коментира в студиото на "Панорама" по БНТ заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Според него, самото премахване на фигурата главен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико народно събрание.

"Ако подходим към премахване на фигурата, рискуваме тази промяна да падне в Конституционния съд, тъй като това е в компетентността на Велико народно събрание. Основното е така да орежем правомощията на главния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ създаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с много правомощия и с малко отчетност - това трябва да бъде прекратено", подчерта Минчев.

По отношение на новината, че Кирил Петков доброволно се отказва от имунитета си, той каза: „Кирил Петков беше заявил, че ще снеме доброволно имунитета си. Знам, че той го направи днес следобед, не съм разговарял с него за конкретните причини, защо е избрал този момент, а не както беше предварително заявено. В крайна сметка и преди е заявявал, че не се притеснява“.

По отношение на следствието, той посочи, че от една страна има възможност то да бъде отделено като самостоятелно от прокуратурата. От друга страна обаче, го има аргумента, че прокуратурата осъществява разследване, което обаче не е основната ѝ функция, защото тя е да повдига и поддържа обвинение, а при разследването е редно тя да бъде подпомагана от следствието, поясни Никола Минчев.

Той допълни, че ще положат всички усилия, за да доведат реформите докрай. А това изисква достатъчно подкрепа в пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ...
    Щом сащ и канада са зад него шепа продажни прокурвори ли ще го стреснат ? Има да продава още стотици национални интереси, няма да го оставят да закъса. Поредния пинизчийски и мошенически пиар по осрания му имидж. Да му се вържат олимпийските шматки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари