Никол Павлова ще представя България на Европейско първенство по авиомоделизъм

0
Младата русенка спечели поредния си златен медал на Националното ученическо състезание до 18 години
Младата русенка спечели поредния си златен медал на Националното ученическо състезание до 18 години

Седмокласничката Никол Павлова ще представя България в предстоящото Европейско първенство по кордов авиомоделизъм. Това стана ясно, след като младата състезателка спечели поредния си златен медал на Националното ученическо състезание до 18 години, провело се на 16 и 17 май в Кюстендил. 

Павлова спечели надпреварата в юношеския клас до 14 години, в конкуренция с още 6 състезатели. Участие в първенството взеха общо 50 човека. Те се състезаваха по утвърдените правила на Международната федерация по аеронавтика, което включва изпълнение на сложни въздушни фигури с авиомодели. Изпълнението на всеки един от тях се оценява по десетобалната система от сертифицирани съдии, като се класират според усреднените оценки от два старта. 

Никол разказва, че това е нейният четвърти златен медал, във вече богатата й колекция от 13 медала и две купи. Тя се занимава с нестандартния спорт еднва от година и половина, но вече е получила признание от множество професионалисти за уменията и ентусиазма си. Понастоящем състезател на спортен клуб "Приста", Никол споделя, че е започнала да се занимава с авиомоделизъм като хоби, и сама сглобява своите модели. А те не са никак прости - четирите вида, които е правила, могат да достигнат 1.2 метра размах на крилата, и 1 метър дължина от носа до опашката. Неизменна помощ в нейното начинение оказва самия спортен клуб, както и нейните учители в ОУ "Иван Вазов".

Павлова гледа с оптимизъм към бъдещето, като до края на годината й предстоят още поне две първенства в България. Тя ще опита и участие в световното първенство в Австралия, което може да се окаже истинско предизвикателство не толкова заради конкуренцията, колкото заради скромните финансови възможности на спортните клубове и федерации, които трябва да покриват разходите на участниците си. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари