Никой няма ангажимент за събиране на боклуците, които не са битови отпадъци

3
Никоя сметоизвозваща фирма не иска да се занимава с тях
Никоя сметоизвозваща фирма не иска да се занимава с тях Видео: Русе Медиа

Интересен е развоят на събитията по отношение на сметоизвозването в град Русе от началото на годината.

Масовото струпване на битов отпадък около контейнерите заради празниците вече е в миналото. Наложени са глоби и санкции и е създадена нова организация. Тук обаче става въпрос за нещо друго – проблем, който е от години и си стои нерешен на национално ниво.

Вече близо 4 месеца един конкретен казус провокира принципни въпроси, които за момента нямат своите отговори, пише Русе Медиа. Става дума за плоски стъкла, станали ненужни и изхвърлени от собствениците си при ремонтни дейности. В края на есента стъклата бяха подпрени и стояха известно време до контейнерите от стария тип, след което бяха преместени до съдовете за разделно сметосъбиране. Последва отново прехвърлянето им до общите контейнери и така местенето им продължава няколко месеца, без да бъдат прибрани.

Оказва се, че никоя от двете фирми – за битови отпадъци и за разделно събиране на отпадъци, няма ангажимента да изнесе плоските стъкла. По регламент, на самите цветни контейнери е указано какво може и какво трябва да попада в тях, за да бъде извозено и преработено. В интерес на истината, там плоското стъкло не фигурира. При старите „бобъри“ такава информация няма, но самите размери на прозорците не предполагат възможността те да се вкарат в контейнера.

На новите съдове за битов отпадък вече е указано какво може да се изхвърля, но почти никой не си прави труда да чете, а се действа по навик. Боклукът е изхвърлен, но дали там му е мястото е въпрос, който не се задава. Точно затова конструкцията на новите съдове за битов отпадък е с малък отвор, който да ограничи и възпрепятства изхвърлянето на неща, които не се водят битов отпадък от домакинството. Такива са материалите от ремонтни дейности, прозорци, плоски стъкла, автомобилни гуми.

Именно за тях сметоизвозващите фирми не могат да се разберат и си ги прехвърлят към „другите“ контейнери, като в крайна сметка никой не се ангажира с тях.

Русе не е изключение, защото такава е ситуацията и в други градове. От общината коментираха, че в момента се търси решение на този проблем и се обмислят различни варианти.

По подобен начин стои въпросът и със старите дрехи. Общината анонсира през март 2020 г., че има намерение да постави такива контейнери в 15 точки в града. Това обаче не се случи, най-вероятно заради пандемията. Затова хората, които имат ненужни, стари и дори по-нови дрехи, които им е жал да изхвърлят в общия отпадък, често ги оставят в торби до контейнерите. Само че те невинаги стигат до крайния потребител – човек в нужда. На заснетите от Русе Медиа кадри се вижда как младеж, който очевидно от т.нар. „контейнерен бизнес“, попада на такава торба и се чуди над детските якета и дрехи – дали да вземе всичко и какво би могъл да изкара от тях.

В крайна сметка боклуците и ненужните вещи и материали са разчистени от дома, без значение къде точно са оставени. Фирмите са извозили отпадъците, а стъклата все така си стоят, неизвестно докога.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари