Никарагуа скъса дипломатическите връзки с Еквадор

0
В петък Мексико обяви, че къса дипломатическите връзки с Кито
В петък Мексико обяви, че къса дипломатическите връзки с Кито

В петък Мексико обяви, че къса дипломатическите връзки с Кито

Еквадор е засипан с критики от цяла Латинска Америка, след като еквадорски полицаи нахлуха в посолството на Мексико в Кито, за да задържат бивш еквадорски вицепрезидент, обвинен в корупция, който беше потърсил убежище там, обобщават Франс прес и БТА.

Заради това нахлуване и задържането на Хорхе Глас първо Мексико, а после и Никарагуа, скъсаха дипломатическите връзки с Еквадор. Левите правителства от Бразилия до Венецуела през Чили осъдиха също действията на Еквадор. Повечето от тези страни цитираха Конвенцията от Виена, която гарантира неприкосновеността на посолствата.

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро, която е временен председател на Общността на латиноамериканските и карибските държави, призова за спешно заседание в понеделник.

Организацията на американските държави изрази несъгласие с всякакво действие, което нарушава или компрометира ненакърнимостта на дипломатически представителства.

Мексико беше предоставил убежище на Глас. Президентът на тази страна Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикува крещящото нарушение на международното право и на суверенитета на Мексико след нахлуването на еквадорски полицаи в мексиканското посолство в Кито. Той заяви, че ще отнесе въпроса до Международния съд.

След като Мексико в петък обяви, че къса дипломатически връзки с Еквадор, вчера това направи и Никарагуа. "Пред едно необичайно и осъдимо действие, ние взимаме суверенното решение да скъсаме всякакви дипломатически връзки с еквадорското правителство", заяви никарагуанският президент Даниел Ортега.

Вчера сградата на мексиканското посолство беше окръжена от полиция. Знамето на Мексико беше свалено от пилота в двора ѝ. Според мексиканското правителство дипломатите и техните семейства ще могат да напуснат страната с граждански полети с подкрепа на приятелски посолства.

Петдесет и четири годишният Глас пък беше прехвърлен вчера в строго охранявания затвор в Гуаякил.

Глас беше в посолството от 17 декември. Той е арестуван по обвинения в корупция. Мексико предостави убежище на Глас в петък. Глас е обвинен, че е отклонил държавни средства, предназначени за възстановяване на крайбрежни градове, пострадали от земетресението през 2016 г. Той беше вицепрезидент на Рафаел Кореа от 2013 до 2017 г. По друго дело той беше осъден на 6 години затвор за корупция, но беше освободен през ноември.

Кореа е осъден на 8 години затвор за корупция и сега е издирван от правосъдието. Той написа в "Екс", че дори при най-тежките диктатури посолството на дадена страна остава непокътнато.

Отношенията между Мексико и Еквадор прогресивно се обтягаха през последната седмица.

В четвъртък консервативното еквадорско правителство на президента Даниел Нобоа обяви мексиканския посланик за персона нон грата. Решението беше предизвикано от думите на левия президент на Мексико Адрес Мануел Лопес Обрадор, който каза, че убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио през август миналата година е спомогнало за победата на Нобоа на изборите през октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари