Нигер отменя военното споразумение със САЩ

2
Решението влиза в сила незабавно
Решението влиза в сила незабавно

Решението влиза в сила незабавно

Управляващата военна хунта в Нигер отмени военно споразумение, което позволява присъствието на военен персонал и цивилни служители от американското министерство на отбраната на негова територия, обяви вчера говорителят на хунтата полковник Амаду Абдраман, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението влиза в сила незабавно и е взето след посещение тази седмица на официални лица от САЩ, ръководени от помощник-държавния секретар за Африка Моли Фий. В делегацията беше и генерал Майкъл Лангли, който е начело на Африканското командване на САЩ.

Абдраман обяви по телевизията в западноафриканската държава, че делегацията на САЩ не е следвала дипломатическия протокол, Нигер не е бил информиран за състава ѝ, за датата на нейното пристигане и програмата ѝ.

Говорителят допълни, че дискусиите са били посветени на настоящия военен преход в Нигер и на военното сътрудничество между двете страни.

През последната година в Нигер имаше около 1100 американски войници. В Нигер американската армия оперира от две бази, включително база за дронове на стойност над 100 милиона долара, построена близо до Агадез в Централен Нигер.

От 2018 г. базата се използва за удари срещу бойци от терористичната групировка „Ислямска държава“ и филиала на Ал Каида в района на Сахел Джамаат Нусрат ал Ислам уал Муслимийн (JNIM).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    11
    до 10
    Ще ти кажа -само базата във Виченца, от която преди 71 години бяха извършени най-тежките англо-американски бомбардировки над София, включително и на Великден, излиза на американските данъкоплатци 329 милиона долара като годишен наем. За нашите 4 бази дадени на САЩ - 0 лева годишно! А това, че си си дал гъза под наем, не коментирам, въпрос на избор, едните поне реализират нещо, ние обаче нищо със същите рискове като италианските! Бай дъ уей, за всички бази на САЩ Италия получава 1,5 милиарда долара годишно, а ние както казах нула, зеро!
  • 4
    10
    до 7
    Я да ми подскажеш колко получава за това, че чужди войски разполагат ракети, ядрено оръжие и прочие на италианска територия? А колко души загинаха от некадърни американски военни пак там? А колко граждански самолети бяха свалени пак от тях?
  • -7
    9
    Do 1
    Нигер, не е Нигерия. Нещастни вскичко(нищо)знайковци ...
  • 10
    8
    kakl
    Браво на Нигер! България трябва да последва примера на Нигер и на направим същото, като обявим сащ и англия за стратегически враг и трябва да прекъснем завинаги дипломацията с тези две държави! България е окупирана от войски на сащ от 20 години! Защо няма българска база в сащ?! Някой американец дали е щастлив, че имат 800 бази по цял свят и че сащ агресивно са иззели ролята на световен шериф и на масов убиец, унищожавайки Близкия изток?!
  • -8
    7
    до 6
    Я се справи с материята! Провери колко получава Италия за базите на САЩ на нейна територия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари