Незрящите хора у нас вече могат сами да използват банкомат

1
Звукова система е внедрена в 60 устройства на една банка на територията на цялата страна
Звукова система е внедрена в 60 устройства на една банка на територията на цялата страна

Звукова система е внедрена в 60 устройства на една банка на територията на цялата страна

Незрящите хора у нас вече могат самостоятелно да извършват операции на банкомат. За първи път е въведена звукова система, която улеснява хората с нарушено зрение в използването на устройствата, съобщава bTV.

Димитър Димитров е преподавател по информационни технологии и е незрящ. С помощта на звуковите инструкции, внедрени в банкомата, той вече може самостоятелно да тегли пари, да променя своя пинкод, както и да извършва и други операции без чужда помощ. За целта са му необходими единствено слушалки.

„Системата не е нещо много сложно, но решава един много голям проблем на незрящите хора, а именно да ползват този тип устройства - банкоматите, защото те не са озвучени“, обяснява Димитър Димитров.

Системата със звуковите инструкции е внедрена в 60 устройства на територията на цялата страна. Засега се предлагат от една банка у нас.

Банкоматите работят с всички карти, няма изисквания, тоест в тази част те работят като стандартни банкомати, обяснява Никола Бакалов, гл. изпълнителен директор на банката.

Други банки също предвиждат адаптирането на устройства за използване от незрящи хора. Някои от тях обсъждат тази възможност, но имат съображения относно осигуряването на максимална сигурност в процеса на теглене. От банката, поставила устройствата, гарантират за тяхната защита.

„В частта „Сигурност“ банкоматите са подсигурени така, както и стандартният потребител“, твърди Никола Бакалов.

В очакване на повече устройства, които да са достъпни и за незрящи хора, Димитър обучава все повече хора на новите технологии, които улесняват живота им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари