Незрящ русенец остава на улицата

1
26-годишният Георги не е бил допуснат да кандидатства за стая в общежитието на слепите в Пловдив
26-годишният Георги не е бил допуснат да кандидатства за стая в общежитието на слепите в Пловдив Снимка: Марица

26-годишният незрящ кларинетист Георги Станев може да остане без дом, тъй като не е бил допуснат да кандидатства за стая в общежитието на слепите, което се намира на ул. "Ландос" в Пловдив.

Той се свързва с редакцията на „Марица“ с молба за съдействие и обяснява, че в комплекса има свободни стаи, но служителите въобще не погледнали молбата му.

Георги е роден в Русе. Занимава се с музика от 11-годишен. Още при раждането си получава страшната диагноза. „Едни го водят атрофия на очния нерв, а други - недоразвит очен нерв. Факт е, че не виждам. Положително е, че заболяването не е прогресивно, тоест не се влошава. Има вероятност да мога да бъда излекуван, но трябва медицината да напредне още“, обясни младежът пред репортер на „Марица“ и заяви, че има над 90% ТЕЛК с чужда помощ.

Въпреки несгодите Георги развива страстта си към музиката и се записва в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе, което завършва с отличие. От 2011 г. младежът живее в Пловдив. Бакалавърската си степен получава в АМТИИ "Проф. Асен Диамaндиев", където изучава тънкостите на кларинета. Следва и магистратура по тонрежисура в същия вуз.

Пловдив е град на творците, който предлага много възможности на хора като мен, които искат да се развиват въпреки предизвикателствата и ударите на живота. Затова искам да остана и да търся реализацията си тук“, коментира Георги, който е работил като озвучител в Драматичния театър. Отказал се, тъй като работата там била твърде натоварваща за незрящи - озвучителите били малко, а представленията много.

Към момента младежът е безработен и не може да плаща наема си. Затова решил да кандидатства за общежитието на слепите в квартал "Изгрев". За ужасяващите условия в сградата „Марица“ вече писа през 2018 г. - тогава нямаше нито портиер, нито стъкла на стълбището. Върху главите на живеещите се ронеше мазилка, тоалетната беше обща и представляваше дупка в земята. Днес положението е що-годе закърпено. Предстои основен ремонт, поради който обаче приемът е орязан.

Ходих на място и съм добре запознат с условията в общежитието. Смятам, че човек може да се справи и с това. Съгласен съм да живея там. Казаха ми, че всичко е заето, към момента нямало свободни стаи заради ремонта, който предстои. Трябвало да чакам няколко месеца и да пробвам пак. В същото време хората, които са настанени в комплекса, ми разказаха, че други са получили стаи. Запитах се как така за едни може, а за други не“, разказа озадаченият младеж.

Шефът на регионалната структура на слепите Велик Атанасов коментира пред „Марица“, че от следващата седмица започва голям ремонт на общежитието, който ще струва около 400 000 лева. Парите ще бъдат отпускани поетапно от Съюза на слепите в България. Предстои окаяната сграда да се санира, ще бъдат ремонтирани и стаите, като се предвижда всяка от тях да има собствен санитарен възел.

Ремонтът също ще се извършва на етапи, като едновременно ще се работи по 4 стаи. Докато майсторите са там, живеещите трябва да бъдат настанени в други помещения - тоест постоянно трябва да имаме 4 свободни стаи. Някои от обитателите дори съм ги помолил да отидат при роднини, за да да мине всичко гладко. Няма как да настанявам нови хора, след като дори живеещите в общежитието трябва временно да се изнасят“, коментира Атанасов и добави, че щом приключат с работата, с удоволствие ще съдейства на Георги.

Атанасов си спомни за едно настаняване от преди 2-3 месеца, но подчерта, че то е било инцидентно, тъй като незрящият мъж останал сам посред зима, след като съпругата му внезапно починала. „Не остана никой, който да помага на момчето, живееше като скот. Нямаше как да го оставим така. Ако има други новодошли, то те са се намъкнали нелегално“, добави председателят.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари