Невероятният успех на Чили

1
Отлична информационна кампания, перфектна организация, достатъчно поръчани ваксини
Отлична информационна кампания, перфектна организация, достатъчно поръчани ваксини Снимка: UNO/DPA

До юни трябва да са ваксинирани 80% от чилийците

Отлична информационна кампания, перфектна организация, достатъчно поръчани ваксини: Чили измести Израел и се превърна в световен шампион по ваксинации срещу коронавирус, пише Дойче Веле.

До юни трябва да са ваксинирани 80% от чилийците.

В парка "Хуан Пабло II" жителите на Сантяго де Чили обикновено прекарват свободното си време. Там има детска площадка, скулптури и езерце с фонтани. Но времената сега са необикновени и паркът е превърнат във ваксинационен център.

Върху зелената морава са подредени столове на разстояние. На тях са седнали чилийци, чакащи реда си за инжекцията, която им обещава връщане към нормалността. "Всичко функционира чудесно. Вероятно защото се работи много ефикасно", предполага чилийката Мили Фиеро, която току-що е била имунизирана.

И в действително: в Чили процесът е изключително ефективен и преминава напълно небюрократично. Нито една друга страна в света в момента не ваксинира населението си по-бързо от Чили. Ваксини се поставят не само в парковете, а и в училища, църкви, стадиони.

В кампанията участват не само лекари и медицински сестри, а и акушерки или стоматолози. Междувременно Чили изпревари Израел по темпове на ваксиниране, сочат сравнителните данни от програмата на Оксфордския университет "Our World in Data".

В началото не всичко вървеше гладко

Така Чили скоро може да забрави за най-големите проблеми, свързани с пандемията. Докато в една Бразилия президентът Болсонаро доскоро се отнасяше скептично към имунизациите и пропусна да осигури достатъчно ваксини за страната, в Чили вече над 20% от населението са получили поне първата доза. До края на март трябва да са ваксинирани всички хора от рисковите групи, а до юни - 80 процента от всички чилийци. В Бразилия, но и в Германия, могат само да си мечтаят за подобни темпове на ваксиниране.

В началото на пандемията обаче Чили не се справяше така успешно. През пролетта на 2020 година чилийското правителство дълго се колеба преди да наложи карантина. Резултатът: вирусът се разпространи много бързо, тъй като много чилийци продължиха да използват обществения транспорт седмици наред, за да ходят на работа.

Когато през май цели квартали бяха изолирани, много гневни граждани излязоха да протестират, включително заради липсата на помощ от държавата. Стигна се дори до сблъсъци, имаше нападения над полицаи с камъни. Тогава бедността рязко нарасна и много чилийци бяха принудени да разчитат на социалните кухни.

Чили бързо разбра колко важни са ваксините

По отношение на ваксинациите обаче правителството много рано разбра колко важна е информационната кампания. Тя беше организирана бързо и много професионално. Освен това навреме бяха поръчани големи количества ваксини от различни производители. В момента страната разполага с ваксини на BioNTech/Pfizer и китайската Sinovac. Същевременно се очакват доставки от Johnson & Johnson и AstraZeneca.

И за самите имунизации беше създадена отлична организация, твърди ръководителката на ваксинационния център в столичния квартал "Ла Флорида" Соня Морено: "Още преди да пристигнат ваксините, получихме подробни планове за ваксинирането, както и цялата друга необходима информация". А Педро Ферер, който чака реда си за първата доза, добавя: "Това, че сме първи в света по темпове на ваксиниране, е първата добра вест след толкова много лоши новини".

На този фон към средата на 2021 година икономиката ще се съвземе напълно от кризата. Стига целта на правителството да бъде постигната: до юни 2021 година 80 на сто от чилийците да са ваксинирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари