Неродената "Лада - Чебурашка"

0

ВАЗ 1101 е първият сериозен проект на бившия Съветски съюз за автомобил с предно предаване.

"Чебурашка", както е било народното име на машината, за жалост никога не стига до поточната линия, макар да са проектирани няколко различни варианта, пише OFFNews

И така, запознайте се с предвестника на Лада Самара:

Прототипът Лада 1101 е създаден през 1971 година. Нямаме идея колко точно бройки са произведени от експерименталния модел, но според някои източници от първата версия са създадени 5 машини.

Идеята на модела е била да се създаде изцяло нов продукт както за домашния, така и за експортните пазари в Западна Европа. Така се появява "Чебурашка" с компактно двуврато купе и компоненти от други серийни модели на "Лада" като светлини, колела и т.н.

През 1973 година се появява втора версия на прототипа 1101, с по-рафиниран дизайн. Инженерите на компанията са обърнали голямо внимание на западни модели като Volkswagen Golf, Ford Escort, Opel Kadett и Volvo 340, които се считали за основни съперници на новия руски модел.

За задвижването на Лада 1101 се грижел 0,9-литров бензинов двигател с максимална мощност 50 конски сили, който във втората версия бил с повишена до 55 к.с. мощност.

Агрегатът задвижвал предните колела с механична скоростна кутия. Кормилната система била заимствана от ЗАЗ, а предното окачване било с революционна за времето си в СССР МакФерсън архитектура.

Арматурното табло и някои други детайли в купето били заети от ВАЗ 2101, а специално за "Чебурашка" били създадени изцяло нови предни седалки. Във втория прототип от 1973 година били изчистени някои грешки, като било променено и купето.

През 1976 година се появила и трета серия на прототипа, кръстена "Ладога", която радикално се отличавала от първите две предложения. Именно този вариант, който бил предаден на завода "Запорожец", послужил по-късно за създаването на модела ЗАЗ-1102 "Таврия".

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари