Непълнолетните в Русе "напират" за работа!

0
В "Инспекцията по труда" са постъпили 48 заявления за рабтота на непълнолетни
В "Инспекцията по труда" са постъпили 48 заявления за рабтота на непълнолетни Снимка: ТОП НОВИНИ

От началото на годината в дирекция "Инспекция по труда" - Русе са постъпили 48 заявления за работа на непълнолетни, като за сравнение за същия период на миналата година тези заявления са били 36.

Повишение се отчита и при регистрираните еднодневни трудови договори, които през месец май са 1013, а през април са били по-малко от 400. Тези данни изнесе на редовна пресконференция днес Светлана Лазарова - главен инспектор в инспекция "Бюро по труда" - Русе, предаде ТОП НОВИНИ.

Тя коментира още, че се наблюдава сериозно раздвижване при краткосрочните договори за работа, тъй като наближава активният сезон в земеделието, и стопаните наемат работници за събиране на реколтата, като тази тенденция е възможно да се запази поне до края на лятото. 

През изминалия месец инспекторите са извършили 113 проверки, при които са констатирани общо 559 нарушения. От тях 432 са по безопасни и здравословни условия на труд, и 122 свързани с трудово-правните взаимоотношения. Обръща се и сериозно внимание при командироването на работници в и извън България, като през изминалия месец са констатирани 5 нарушения - предимно за липса на дати в командировъчните заповеди, както и условия за полагане на извънреден труд. 

Издадени са 15 акта, от които 5 са за липса на застраховка "Трудова злополука", 3 за нарушения при командировки, 3 за неизплатени заплати, 1 за работник без трудов договор, и 1 за отказ за съдействие на проверяващите органи. Издадени са и три акта за спиране от експлоатация на машини и съоръжения. 

В началото на месец юни е регистрирана една трудова злополука, в предприятие за преработка на растителни масла. Установено е, че по време на почистване на производствени помещения, работник е паднал от височина около 3 м., при което е спукал таз. Настанен е за лечение без опасност за живота, и предстои да се възстанови напълно без загуба на работоспособност. Работи се по изясняване на обстоятелствата около инцидента.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари