Непълнолетна булка от Малко Враново: Нямам мерак да уча!

38
В крайна сметка Ивелина избягала от мъжа си и сега нито учи, нито гледа семейство
В крайна сметка Ивелина избягала от мъжа си и сега нито учи, нито гледа семейство Видео: БНТ

Как да се върнат ромските деца в училище - това беше един от основните въпроси на конференция в столицата, организирана от Световната ромска организация. Сред предложенията - да не се отделят ромските деца в отделни училища и да се прилагат глобите за ранни бракове.

В община Сливо поле, Русенско, съвсем скоро са омъжени две непълнолетни момичета и на родителите им не е наложена глоба. В село Малко Враново откриваме едно от момичетата, заменило училището с ранна женитба, разказва БНТ.

Ивелина Златева казва, че няма мерак да посещава училище. На въпроса как ще работи без диплома отговаря, че не иска да работи.

Майката разказва, че през септември са я спрели - на 14 години, защото не иска да ходи. Бащата допълва, че не са били глобени заради това.

В крайна сметка Ивелина избягала от мъжа си и сега нито учи, нито гледа семейство. Историята й на конференцията днес разказа медиаторът Айдън Ахмедов. Той се обърнал и към полицията, защо не са глобени родителите.

Айдън Ахмедов, специалист по интеграция, община Сливо поле: Отговорът беше направо смешен - " То при вас е традиция ". И аз му отговорих така: " Ама аз по традиция обичам да крада, обичам да лъжа, това какво правим сега".

Ахмедов допълни, че преписки се подавали в прокуратурата, но решения на съда нямало. Механизмът за включване на ромските деца в училище не работи добре, обобщиха днес на конференцията. Доказателството, според тях, всяка година отпадат по 15 хиляди деца- част от тях стават майки, други са в чужбина. И още - училищата, където има само ромски деца- да се закрият.

Петко Асенов, вицепрезидент на Световната ромска организация: Не може само един етнос, 100% цигански училища. Там се говори само на цигански език.

Другата гледна точка.

Христо Христов, зам.- кмет на община Слатина: Когато в един клас дойдат повече от десет ромчета, българските родители започват да изместват детето си в друг клас или друго училище.

Днес беше поставен и въпросът- как да спре практиката, срещу заплащане, родители да заверяват нотариални декларации и да пускат децата си сами в чужбина. А там те или просят, или проституират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари