Неочаквано силна магнитна буря удари Земята

1
Нестабилността на магнитното поле ще продължи още поне 2-3 денонощия
Нестабилността на магнитното поле ще продължи още поне 2-3 денонощия

Руски учени поясняват, че тя е една от най-силните за последните години

На Земята внезапно е започнала една от най-силните за последните години магнитна буря. Това установиха учени от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето, Физически институт на Руската академия на науките.

Те предупреждават, че нестабилността на магнитното поле ще продължи още поне 2-3 денонощия, информира РИА Новости, цитирана от bTV.

Индексът на геомагнитната активност, който през последните дни бавно намаляваше до спокойни стойности (след избухванията в края на октомври), почти веднага след полунощ се повиши до ниво 7 (с максимална стойност 9), което съответства на магнитна буря от ниво 3 по 5-степенната скала, казват в докалада си учените.

Магнитната буря трябва да приключи следобяд.

Физиците разказаха, че скоростта на слънчевия вятър рязко се е увеличила от 400 метра в секунда на повече от 800 метра в секунда, а плътността на междупланетната плазма е нараснала почти 100 пъти.

Учените търсят причината за новата магнитна буря в слънчевото изригвано отпреди два дни.

Преди това през последните четири години на Земята са регистрирани само четири бури от същото ниво, а именно на 12 май тази година, 14 май 2019 г., 26 август 2018 г. и 28 септември 2017 г., уточняват от РАН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари