Неочаквани рокади, Бойко издига Фандъкова за президент?

0
Неочаквани рокади в политическите ходове на ГЕРБ за изборите тази есен и президентската надпревара през 2016 г.
Неочаквани рокади в политическите ходове на ГЕРБ за изборите тази есен и президентската надпревара през 2016 г.

Неочаквани рокади в политическите ходове на ГЕРБ за изборите тази есен и президентската надпревара през 2016 г. ще объркат плановете на другите партии, научихме от „Всеки ден".

Въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви в понеделник, че регионалният министър Лиляна Павлова няма да бъде номинирана за градоначалник, лобита в партията мислят точно тя да стане кмет на София на мястото на Йорданка Фандъкова.

Всъщност и досега министър-председателят не е потвърдил, че супер успешната кметица ще бъде лансирана от ГЕРБ за трети мандат. Единствената му реплика бе: „Тя работи много добре", което обаче според висшия ешелон на партията не значело непременно, че тя отново ще е кмет.

Всъщност планът, върху който и Борисов, и заместникът му Цветан Цветанов мислят от години, е Фандъкова да бъде издигната за кандидат-президент. Ако това се случи, тя би могла да продължи кметския си мандат до септември 2016 г. и да се впусне в кампанията, като тогава Лиляна Павлова да заеме мястото й на градоначалник. В ГЕРБ били убедени, че тя е идеалният наследник на Фандъкова и от раз би спечелила дори междинни избори в София.

Интригата за останалите партии преди президентския вот обаче се заплита допълнително от това, че Маргарита Попова е ценена високо от хората на Борисов като вицепрезидент. Оказа се, че това е най-вероятният им избор и за следващия мандат на „Дондуков" 2. Както неведнъж е казвал, Борисов държи на жените в политиката и затова не се притеснявал да лансира изцяло дамска кандидатпрезидентска двойка, за разлика от опонентите си.

Най-вероятното развитие на сценария, който „Протестна мрежа" замисля, е да издигне досегашния държавен глава Росен Плевнелиев за втори мандат, а бившият служебен премиер Георги Близнашки да му е вице. В левицата също са се спрели на двама мъже за двойката в изборната битка, като това най-вероятно ще са Михаил Миков и надпартиен представител, чието име засега се пази в тайна.

Според анализаторите безпрецедентната поява на дама като кандидат-главнокомандващ ще привлече и много периферни гласове на либерали и дори леви към кандидатурата на Фандъкова, а силната фигура на Попова и миналото й в социалистическото русло можело да изкара двойката начело още от първия тур.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари