Необявената надпревара "прецакай клиента"

1
"Хитри" номера трупат сметки и при плановете за телевизия
"Хитри" номера трупат сметки и при плановете за телевизия

"Хитри" номера трупат сметки и при плановете за телевизия

Трите телекома обявиха курс на индексация на цените си и повечето хора се вълнуват с колко ще им поскъпнат сметките за телефон и телевизия. Колкото и да е това поскъпване, то ще е все пак във "видимия" за потребителя спектър - за разлика от други трикове, с които телекомите помпат сметките на клиентите си. В много случаи става дума за по-уязвими групи като възрастни хора или тийнейджъри.

С дребни номера към двойни сметки

Имаме сигнали за потребители, които, сърфирайки в интернет или сваляйки приложение за смартфона си, често погрешка кликат върху изскачащи реклами. Това става, когато натиснат върху бутон "да", за да се абонират да получават SMS-и за различни услуги - новини, прогноза за времето и какво ли не. Следва дъжд от SMS-и, със сигурност над 100, а резултатът е двойна сметка. Очаквано, при такава ситуация човек се обажда в кол центъра и оттам разбира, че той се е абонирал за тези SMS-и. На логичния въпрос - как така абонамент без договор, без да съм подписал нещо? - оттам отговарят, че това е външна фирма, но мобилният телефон играе ролята на посредника, през който минава плащането, пише Mediapool.bg.

Със сигурност това не се случва без комисионна за телекома, но по-скандалното е, че телекомите отказват да посочат името на фирмата, с която "работят" и така реално потребителят дори не може да потърси правата си по съдебен път.

Едно "случайно" разминаване

"Хитри" номера трупат сметки и при плановете за телевизия. За да привлече потребители към телевизионната си услуга, един от телекомите предлага промоция - 6 месеца да се плаща по 1 лев на месец, а след това реалната месечна такса. Промоцията важи при 2-годишен договор. И хоп, изведнъж след промоцията идва двойна сметка. Ако сте минали по този път, то една ли ви изненадвам.

Обадили сте се на кол центъра и оттам сте научили, че срокът на промоцията ви се е разминал със срока на отчитането и оттам е дошло по-голямото плащане - "за съжаление", както казват операторите. Успокоението е обещание, че другия месец това няма да се повтори.

Освен ако дотогава не е възникне някакво друго "разминаване".

Вероятно всеки от четящите тези редове може да добави още трикове. Именно затова е крещяща нуждата от истински регулатори и закони, които да спрат практиката с подвеждане и извиване на ръцете на потребителя.

Законите са по-силни от обещанията

Преди броени дни депутати от ПП-ДБ обявиха, че ще внесат в най-скоро време законопроект, който да позволява на клиентите да се отказват от договора си, ако телекомът повиши едностранно цените. И най-важното - при отказа да не се дължат никакви неустойки!

Във вторник един от телекомите обяви, че повишава цените с 9.5%, но обеща от догодина при подобна ситуация да могат да се развалят договорите му без неустойки.

...и конкуренцията

А най-сигурният начин да се регулират цените, е да се осигури по-голяма конкуренция на пазара. Как биха реагирали сегашните три големи телекома, ако се разбере, че скоро ще се появи четвърти, а защо не и пети?

Но Комисията за защита на конкуренцията в сегашния си вид е доказала, че последното нещо, от което се интересува, е конкуренцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Спокоен
    Ползвам Waze в колата си. Възможно най тътрещият се шофьор съм, но когато ме предупреди, че има полиция по пътя, моментално поглеждам дали не съм забравил я светлини, я колан. Спестило ми е много пари, да не говорим, че в момента е най добрия навигатор. Обичаме да пътуваме с жената. Не навсякъде има гидове. Последно бяхме в асеновградската крепост. Е, друго си е да попрочетеш, да се ориентираш кое-какво-е. Бе мобилния интернет е вълшебство. Но съм съгласен, че за хора които нямат потребност от него би било справедливо да се откажат от него.
  • 7
    4
    До 3
    Първо не богохулствай, кифло проста! Второ всяка тъпа кифла иска да си развява сливата къде ли не и да цъка постоянно у Фейса, Туитър, Тик-ток и да качва грозната си напомпена физиономия, че да я хареса някой безмозъчен напомпен мутрафон да я пребива. Който иска да си пуска безжичен интернет, НО тякива "услуги" трябва да са по избор, а не задължителни от монополистите!
  • -1
    3
    Боже, Боже
    Първата четвърт на 21-ви век е, но според селяндура, който пребивава точно в две точки - работното си място и копторчето в което спи, мобилния интернет бил излишен?! Божеее, какво се е случило с вас бе хора, та сте оскотели така на ниво средновековие?
  • 4
    2
    Ай ти
    Мобилен интернет - абсолютно излишен , след като в къщи си имаш или ползваш безплатните WIFI рутери. Единствено роуминга е предимство защото като говориш от Испания с България ти идва безплатно , например .
  • 15
    1
    Седма глуха линия
    Да посоча и друг трик - човечецът ползва телефона като слушалка, даже и апаратът му е с копчета и едри цифри. Не може без мобилен интернет, не може без музика и още купчина "полезни" услуги. Полезни - за таксите и цените на всички тарифни планове. Това са услуги, които НЕ са желани и НЕ се ползват. Няма и техническа нужда да вървят с основната услуга. Умножете всичко това по броя на пенсионерите-абонати и ще се получи огромна купчина пари за непожелани и ненужни услуги. Другият трик - вашият тарифен план вече не се поддържа, предлагаме ви нов, който ще ви даде повече възможности. Хайде бе, на 85-годишен предлагат по-големи възможности, зер минутите и мегабайтите не му стигали...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари